Enkel rysk seger mot Finland

Nu måste Sverige slå Ryssland med tre mål – för att få möte Kazakstan

SPORTBLADET

Vill Sverige möta svaga Kazakstan i bandy-VM:s semifinal på lördag så krävs det en tremålsseger mot Ryssland.

Det står klart efter att ryssarna enkelt vunnit mot Finland med 5–1.

Onsdagens match mot Ryssland blir dock en svår uppgift. Utan att imponera slog ryssarna Finland med 5–1, och då ska man ha i beräkningen att finländarna gjorde en bra match.

– När de vänder spelet så går det rätt fort. Ibland är det svårt att hänga med, men vi försökte i alla fall. Vi får slå dem på söndag istället, sade till exempel Ville Aaltonen.

Ryssarna tog en tvåmålsledning redan efter knappt tio minuters spel, och när sedan Sergej Lomanov kom igenom och slog in 3–0 efter en halvtimme kändes matchen mer eller mindre avgjord.

Sverige måste nu vinna med tre måls marginal mot Ryssland på onsdagen för att vara säker på att ta hem gruppen och därmed få möta fyran – troligtvis Kazakstan – i semifinal.

Delar av det svenska landslaget såg matchen på plats, och förbundskapten Anders Jakobsson var imponerad av det han såg:

– Det gick fort. Ryssarna var bra, men de var i och för sig inte bättre än vad jag trodde. Finländarna skapade ändå en del chanser, och de visade att det gick att komma igenom försvaret, sade Jakobsson.

För ryssarna ser läget mycket bra ut. Det samspelade laget, där tolv av spelarna kommer från Dynamo Moskva, har imponerat under turneringen, och det ska mycket till för att något lag ska kunna stoppa dem.

Å andra sidan var läget detsamma ifjol, då de var obesegrade fram till finalen där Sverige lyckades manövrera ut dem på ett imponerande sätt.

Det enda som talar emot Ryssland lär vara vädret.

Medan vi andra tycker att ett par plusgrader och spegelblank is är bra bandyväder tyckte förbundskapten Vladimir Janko att förhållandena var svåra.

– Det var svåra vädervillkor. Vi kommer från minus 30–40 grader i Ryssland och här är det ju plusgrader. Det gjorde att vi inte hade tillräckligt tempo under matchen, sade Janko.

Tempot var det onekligen inget fel på, oavsett vad förbundskaptenen säger.

Över 2000 personer hade för övrigt hittat till Ekvallens IP i Gustavsberg, naturligtvis publikrekord.

TT