Bandy är knappast de ungas sport

SPORTBLADET

När det bränner till i bandyns SM-semifinaler inser man att detta inte direkt är de ungas sport.

När Edsbyn besegrar Sandviken, 3-1, gör Palle Rönnkvist två mål och bäst på plan är Magnus Olsson - den ene 36, den andre 34.

När Västerås lite mer överraskande slår Hammarby, 6-3, görs fem VSK-mål av Anders Östling och Michael Carlsson - den ene 34, den andre 33.

Det handlar om Edsbyns två äldsta spelare, det handlar om Västerås två äldsta , och det spelar ingen roll att det faktiskt finns ännu äldre spelare i motståndarlagen; som Stefan "Lillis" Jonsson, 41, i Hammarby och Stefan "Pumpen" Andersson, 37, i Sandviken.

Rätt använda resurser

"Att åldras är som att bestiga ett berg. Man blir lite andfådd men får en mycket bättre utsikt", sa en gång Ingrid Bergman.

Översatt till bandyspråk innebär väl det, att ju äldre man blir, ju bättre förstår man att använda sina resurser vid rätt tillfällen.

Så finns till exempel ingen av de fyra åldersmännen i ingressen med på skyttets 10-i-topp från årets grundserie, medan däremot samtliga fyra lags bästa serieskyttar nu gick mållösa från isen: Bajens David Karlsson (40 mål), Byns Jonas Edling (39), Saiks Patrik Nilsson (37) och VSK:s Patrik Anderbro (28).

På Zinkens är det åtta minusgrader, en riktigt hyfsad publiksiffra på 3 110 och det blir en alldeles fantastisk bandymatch. Hammarby något bättre i första halvlek, men VSK:s andra halvarättfärdigar mer än väl segern.

Siktet är inställt

Bara ge sig för Anders Östlings storspel med tre mål och ett målpass: den pskologiska 2-2-kvitteringen strax före halvtid frispelad av Ted Andersson, passningen till Michael Carlssons 3-2 där den gamle VM-skyttekungen på ett sällsynt mästerligt sätt tar sig förbi "Lillis" Jonsson, 5-3-målet då han snirklar sig igenom ända från mittlinjen och till sist 6-3 förbi ett totalt uppgivet Bajen.

Östling sägs vara på väg till Sandviken än en gång.

Dessförinnan är siktet inställt på ännu ett SM-guld med VSK - eller på att åtminstone stöka till det för Hammarby på vägen till årets final.

Själv tror jag inte Östling lyckas. Hammarby kommer att vända på detta.

På samma sätt som VSK har plusstatistik i Stockholm de senaste åren, så har Bajen det i Västerås.

Bara två VSK-segrar på sju matcher sen 2001.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM