Det verkar bli ungdomens år

SPORTBLADET

Efter måndagens massiva styrkedemonstration av närmast PRO-mässiga bandymålgörare var det välgörande att studera matchprotokollen från onsdagens SM-semifinaler. Roligast i Västerås:

? 0–1 pass Jesper Ericsson;

? 1–3 pass Jesper Ericsson;

? 1–4 pass Jesper Ericsson.

”Jeppe” är bara 22, kom hösten 2002 från Örebro SK till Hammarby, var nyligen reserv i VM och är i dag Söderlagets mittfältsmotor och bäste servitör.

Just de här tre målen, när Hammarby slog VSK med 4–1

och kvitterade till 1–1 i matcher, gjordes av David Karlsson, Andreas Eskhult och Richard Koch.

Inga grånade herrar de heller, och om det var åldermännen som briljerade i måndagens semifinalvända, så var det en annan åldersstruktur på de framträdande den här kvällen.

Som den om bandysporten helt ovetande Martin Luther kunde konstatera redan på 1500-talet:

”Ungdomen är som vinmust. Den går inte att hejda, den måste jäsa och rinna över.”

Bara en 30-åring

Nu är det ändå inte alltid detta blir så lyckat, och när bandyns båda grönvita storheter möttes förra gången hölls Bajens unga stjärnor också i strama tyglar. Undantagandes det 2–1-mål som Kalle Spjuth, 21, gjorde på pass från David Karlsson.

På Rocklunda dröjde det bara fyra minuter tills Jesper Ericsson, 22, hittade just David Karlsson, 24, och det stod 0–1, och Hammarby hade fått sin smakstart.

Av fyra målgörare i Västerås var förresten Richard Koch ende 30-åring, nybliven sådan för två veckor sedan.

Och på Jernvallen, där Edsbyn via 5–1 gick fram till 2–0 i matcher, var bara två av de sex målskyttarna över 30: Magnus Olsson, 34, som visade allt annat än ålderskrämpor när han snurrade runt i en piruett och klappade in 2–0-målet plus 31-årige Kimmo Huotelin, som sköt 3–0 på hörna.

Inte kan väl Edsbyn förlora?

Inte kan väl Edsbyn förlora?

  I den nordliga semifinalen ser det i praktiken klart ut. För inte kan väl Edsbyn, med 36 förlustfria hemmamatcher i rad, förlora mot Saik hemma i bandykyrkan både på fredag och på tisdag – och dessutom i Sandviken på söndag? Inte som mål-Anders Svensson spelade igår...

Svårare då att sia om Byns finalmotståndare från stranden av Mälaren: västra Västerås eller östra Hammarby?

Knapp fördel Hammarby nu igen.

Fast det är ju något märkligt med dessa Mälarderbyn där VSK verkar ha lättare att spela i Stockholm – nu vinst fyra av de fem senaste:

6–3, 1–2, 5–3, 4–3 och 6–4 – medan Bajen verkar ha lättare i Västerås – nu vinst fyra av de sex senaste: 4–1, 4–5,

3–3, 6–5, 6–2 och 7–1.

Skulle helt klart kunna tydas som – fördel VSK?

Nytt möte på Zinkens på fredag.

Blir vi över 5000 då?

Lasse Sandlin