Ett rent löjligt bandyresultat

Lasse Sandlin: Sandvikens utstrålning försvann med Magnus Muhrén

SPORTBLADET

Bandyns semifinaldrama Hammarby-Västerås lever vidare med sin fjärde akt på Rocklunda på söndag.

Men i dag är det den andra semifinalen som får en att reagera.

Nog för att Edsbyn är ett fantastiskt bra bandylag - men 9-0 mot Sandviken är ett rent löjligt resultat.

Foto: ANNA ALVERHAG/LJUSNAN
Edsbynspelarna gjorde som de ville mot Sandviken.

Daniel Andersson, Palle Rönnqvist och Jonas Edling gjorde två mål var, och jag vill absolut inte förringa hälsingegrabbarnas prestation som, oavsett motståndare, gör de rödblå till skyhöga finalfavoriter.

Som vanligt mästerligt dirigerade av Magnus Olsson, och det är inte omöjligt att just "Kuben" ligger bäst till för att bli Årets Man. Jag lämnade förresten min röst häromdagen - så nu vet du vem jag röstade på.

Kollektiv kollaps

9-0... - hur är en sån kollektiv kollaps egentligen möjlig?

Av ett lag som i vinterns seriespel inte förlorat med mer än tre mål (Edsbyn 5-8

och 2-5, Västerås 2-5) och som - kolla statistiken här nedan! - förra vintern som mest förlorade med fyra mål, vintern innan som mest med fem mål.

Så stort som på fredagen har Sandviken inte förlorat i modern tid sen man den 14 februari 1988 åkte på en tiomålsförlust, 2-12, borta mot Västerås SK.

Den senaste riktigt stora smällen kom hemma mot Falu BS 6 december 2000, och det märkliga med den var att därmed spräcktes en serie på hela 35 matcher i rad utan förlust.

Det var nog den kraftigaste smäll som någonsin detonerat på Jernvallen, och jag minns att Magnus Muhrén efteråt suckade:

- Vi blev förnedrade...

Att årets Sandviken inte var ett lag för SM-guld eller ens för en final har läsaren av denna spalt länge haft klart för sig.

Lagets utstrålning försvann med Magnus Muhrén till Ryssland, och det begrep Sandvikens tidigare trogna publik direkt.

Bantar serien

Bandyfolket sägs ju ha planer på att göra om sin högsta serie. På fredag i Uppsala spikas nån sorts successiv nedtrappning av antalet lag år för år från nuvarande 16 till 14 till 12.

Av fredagens resultat att döma kanske man i stället borde begränsa serien till tre lag.

9-0 - och allt kan ändå inte bero på fredagens snökaos på riks 80 där "folk kör som idioter", för att citera räddningstjänstens styrkeledare Håkan Åkerblom.

I den andra semifinalen är det fördel Hammarby - och basen Stefan Karlsson var speciellt nöjd med att det dröjde ända till 57:e minuten innan Västerås hade sitt första skott på mål.

Försvaret är styrkan i årets Hammarby, medan samtliga mål gjordes på något ovanliga sätt: antingen på returer eller efter genomåkningar utifrån kanterna (oftast Stefan Erixon) avslutade med att någon framför mål petade in bollen.

Sandvikens största förluster

Lasse Sandlin