Bröderna tog Hammarby till SM-final

Bergwall Brothers mot Edsbyn i SM-final

SPORTBLADET

Västerås (TT)

Bröderna Andreas och Marcus Bergwall såg till att Hammarby är klart för SM-finalen i bandy mot Edsbyn. Hammarby vann med 3–2 borta mot Västerås sedan Marcus gjort två av Hammarby mål och Andreas storspelat i målet och bland annat räddat en straff i slutsekunderna.

– Västerås var bättre än oss men vi lyckades vinna ändå, sade Andreas efter matchen.

Västerås var piskat att vinna söndagens match för att få till en avgörande kamp på tisdag om en plats i finalen mot Edsbyn kommande söndag. Hemmalaget var också bättre och hetare. Bakåt spelade VSK tätt och gav inte Hammarby några ytor. Förutom Marcus Bergwalls ledningsmål för Hammarby, en hörnretur, skapade Hammarby inte en enda målchans i första halvlek.

Bergwall rena väggen

Däremot satte VSK-anfallet Hammarby-målvakten Andreas Bergwall rejält i arbete. Bergwall tvingades kapitulera efter en mycket snygg hörnvariant, då Oskar Robertsson var sist på bollen och när Michael Carlsson fick iväg en riktig kanon.

Men VSK kunde haft en större ledning. Bergwall räddade bollar med hela kroppen och tog hand om både långskott och friläge och räddade sitt lag kvar i matchen.

I andra halvlek agerade Bergwall levande vägg och stängde helt. Västerås skapade en mängd chanser men Bergwall var helt omutlig. Anders Östling hade ett fräsande långskott som Bergwall tippade till hörna och han stoppade allt annat också.

Bytte hörn

Framåt skapade Hammarby lite mer än i första halvlek, och var effektivt. David Karlsson höll sig framme och petade in 2–2 efter en retur och när Andreas Eskhult blivit ojuste stoppad satte Marcus Bergwall 3–2 på straff för Hammarby.

– Jag bytte hörn, Kjörling i VSK-målet vet ju var jag brukar skjuta, sade Marcus nöjt.

I slutsekunderna var Marcus orsak till Västerås sista möjlighet att hålla liv i semifinalserien. Domaren Tomas Nordin dömde straff för hög klubba och visade ut Marcus med knappa minuten kvar.

– Gränsfall tyckte jag, men det var ett tufft domslut, kommenterade Marcus.

Västerås Anders Östling åkte fram för att slå straffen mot Andreas Bergwall.

Sjätte finalen

– Jag hade allt att vinna i den situationen, han hade all press på sig, sade Andreas.

– Genom åren har jag sett Östling skjuta tusentals straffar och jag såg på tv hur han bytte hörn i en match mot Broberg och gissade på att han skulle välja samma hörn igen, fortsatte han.

Medan de 2471 runt Rocklunda höll andan chansade Andreas Bergwall åt rätt håll precis innan Östling sköt och fick bollen på sig – och hela laget åkte fram för att hylla matchhjälten.

Marcus kommer att spela sin sjätte final kommande söndag. Han har ett guld (med Boltic). Andreas har två guld (med Västerås) på tre finaler sedan tidigare.

– Det gäller att man är mentalt förberedd på det som ska hända och visst har vi chansen att besegra Edsbyn, sade Marcus.

TT