Oslagbara Byn? Nej, självklart vinner Bajen

Lasse Sandlin: Hammarby har ”lätt” för Edsbyn

SPORTBLADET

Så fick då bandyn sin drömfinal nästa söndag: Edsbyn-Hammarby.

De regerande mästarna, de till synes oslagbara hälsingarna, mot huvudstadens eviga förlorare, "laget som aldrig kan vinna".

Hur det går?

Självklart vinner Hammarby - vilket jag nu ska bevisa.

Att Edsbyn i vinter är Sveriges bästa bandylag råder inget tvivel om.

Men hur bra är Edsbyn i förhållande till just Hammarby? På utomhusis? Utanför hemkommunen? Det är en denna vecka mycket intressantare frågeställning.

Statistiken här intill ger det sensationella svaret: sedan den osannolika SM-finalen för två år sedan, då Byn vände 2-5 till 7-6-seger, har Byn inte besegrat Bajen utanför sin bandykyrka en enda gång.

Fyra möten har man hunnit med utomhus: 6-1, 6-2,

4-1 och senast 4-4 i elitserien för en månad sedan, då Jonas Edling i 90:e minuten tilläts skarva in kvitteringen på ett frislag från mittlinjen.

Att Hammarby har "lätt" för Edsbyn ser vi också på de knappa förlustsiffrorna från bortamatcherna: 2-3 förra säsongen, 6-7 nu i vinter.

Att Hammarby också haft övertaget syns också på att man vunnit hörnstatistiken i vinterns samtliga matcher: 9-6 i november, 10-8 i december, 11-2 i februari.

Siffermässigt talar annars det mesta den här säsongen för mästarna:

27-23 i vunna matcher;

2-8 i förlorade matcher;

216-185 i gjorda mål;

93-98 i insläppta mål.

Men intressantare än alla dessa allmänna siffror, tycker jag, att det är med vad som hänt när lagen mött varandra.

Törnberg tillbaka - det talar för Edsbyn

En ung måltjuv som åldermännen i Hammarby-försvaret definitivt måste hålla ögonen på är Jonas Edling, nyss fyllda 23, Byns överlägsne målskytt just i matcherna mot Bajen.

Jonas har gjort precis hälften, alltså sex, av de 12 mål som Edsbyn gjort i vinterns inbördes möten.

I denna speciella mätning har då Hammarby en betydligt mer splittrad träffbild: de 14 Edsbymålen delas upp på hela nio man - Andreas Eskhult bäst med tre.

Hammarby hade tur på Rocklunda, räddat av Lesjöfors-bröderna Bergwall mot ett VSK som var klart bättre.

Det sas, att Hammarby skulle tråka ut VSK genom att hålla bollen. Dom enda som verkade bli uttråkade av den taktiken var Bajenspelarna själva.

En sån taktik håller inte på söndag. I varje fall inte innan man skaffat sig en 5-2-ledning, typ.

Till sist finns det en klar plusvariant att notera för Edsbyn: Peter Törnberg, högerbacken som ofta gått skadad i vinter och bara spelat 17 seriematcher. Törnberg var INTE med i någon av de två matcher där man tappade poäng mot Hammarby.

På söndag spelar han.

Lasse Sandlin