Sista chansen, ”Lillis”

Hammarbys veteran vill sluta – som vinnare: ”Jag ska bara njuta”

SPORTBLADET

Hammarbys Stefan ”Lillis” Jonsson, 41, är redo för sin sista match som aktiv.

Regin är perfekt, det handlar om SM-final.

– Jag ska vara trött i smilbanden efteråt, bara njuta. Det är så underbart att vara inbjuden till den festen. Edsbyn är klara favoriter men jag tror vi har en bra chans, säger han.

Foto: LASSE ALLARD
TAR AV SIG RÖREN Stefan ”Lillis” Jonsson gör på söndag sin sista match som aktiv: SM-finalen.

SM-finalen i bandy är speciell. Få spelare kommer dit som aktiva, andra kan känslan från Studenternas utan och innan. ”Lillis” Jonsson är en av de som verkligen vet hur det känns. Söndagens final är hans tolfte i karriären.

– Det är så underbart att spela SM-final. Jag förlorar hellre än att inte få vara med, säger han.

Under sin karriär har Lillis ett antal gånger slutat, för att sedan komma tillbaka. Efter söndagens final ska det vara definitivt slut.

– Denna gång har jag tagit beslutet helt själv, och det känns skitbra just nu. Nästa säsong ska jag träna Hammarby och det känns som en härlig utmaning.

NU då, Hammarby?

– Fast jag minns att jag under säsongen sa till några att jag ångrade mig lite. Jag hade känslan av att vilja fortsätta som aktiv. Skulle vi få massa skador nästa säsong kan det bli nåt inhopp. Men det ska mycket till, säger han och lämnar den aktiva dörren lite på glänt.

Lillis har vunnit sina SM-guld med Västerås. I en av dessa finaler (år 2001) var det hans nuvarande klubb Hammarby som fick vända hem som förlorare.

Samma öde har Hammarby gått till mötes även i de fyra andra SM-finaler laget spelat på 2000-talet.

– Bajen har inte fått till det, helt enkelt. En SM-final är speciell. Det spelar ingen roll om laget gör bästa matchen för säsongen. Är motståndarna bättre så är de det, så enkelt är det, säger Lillis.

Hammarbys akilleshäl i finalerna har varit försvaret. 25 mål har släppts in på fem finaler. Denna säsong är det just försvarsspelet Hammarby förbättrat. Under allsvenskan och elitserien släppte Hammarby in minst mål av alla lag. Efter en start som mittfältare har Lillis under slutet av säsongen varit tillbaka som libero.

– Vi testade lite under allsvenskan för att se vad som var bäst för laget. Marcus Bergwall kom ju in ganska sent under säsongen också. Jag tycker vi har hittat rätt, säger Lillis.

Dålig isträning

Edsbyn räknas som favoriter i söndagens final, det har Lillis inget emot. Han tycker de två senaste årens mästare ska vara det.

– Träningsmässigt har Edsbyn mycket bättre förutsättningar. Vi har inte kunnat träna som vi velat sista veckan på grund av dålig is, sånt slipper Edsbyn. Samtidigt ska man komma ihåg att vi spelat väldigt jämnt med Edsbyn de senaste säsongerna.

– Nyckeln till seger för oss är att hålla i spelet och visa tålamod, det är samma som gäller för Edsbyn. Men jag tror inte det blir någon ”dödgrävarbandy” för det. I finalen vill alla visa hur bra de är och kör gärna lite extra mycket, säger han.

Återstår att se om han lämnar Studenternas som en leende vinnare eller leende förlorare.

Sune Karlsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM