Hur det går? Jag tror på Hammarby

SPORTBLADET

UPPSALA

Välkommen till Carl von Linnés, Sven ”Sleven” Säfvenbergs och Pelle Svanslös stad där det idag bjuds på SM-final mellan Sveriges två särklassigt bästa bandylag i vinter, Edsbyn och Hammarby.

Men faktum är att bandyn bara är en av 16 sporter som i år förlagt ett SM hit.

Uppsala – SM-staden nummer ett!

Uppsala är Sveriges till storleken fjärde stad, och här är mycket på gång. Har så, enligt reklamen, varit varje dag sedan 1286.

I år har man redan haft SM i boxning, badminton och tyngdlyftning i Celsiusskolan, Fyrisfjädern och Fyrishof.

Senare i år blir det SM på Gränby sportfält, Ekebyboda skytteanläggning, Faxans skjutbana och på vattnet runt Skarholmen.

Idag är det Studenternas IP som gäller. Vi lär bli över 20 000 på plats, och det är inte omöjligt att SM-basen Solveig Nilsson får räkna in fler än fjolårets rekordsiffra på 22 952.

Hur det går?

Edsbyn är favoriter, men jag tror ändå på Hammarby.

Det är grymt svårt att vinna tre eller fler finaler i rad. Bara fyra lag har någonsin gjort det: IFK Uppsala i dubbla sviter i seklets början, IK Göta 1927–29, Boltic 1979–85.

Med bandyfinaler är det annars som Jonas Claesson brukar säga och som Bempa Ericsson sa redan för mer än 30 år sen:

– Prestationen är att gå till final. Väl där kan det gå hur som helst?

Grattis, Otterbäcken

Till sist ett stort grattis till Ove Lindh och alla mina andra vänner i Otterbäcken i Gullspångs kommun, där jag en VM-natt 1997 lärde mej dricka en anrättning kallad bandygrogg (8 cl Absolut Vodka, en skvätt Pisang Ambong, fyll på med fruktsoda och is).

I går vann detta lilla Otterbäcken med knappt 900 invånare bandyns P 19-SM, 7–6 för Otterbäckens BK mot Västerås SK i en final som hade allt.

Ledning 2–0, underläge 2–5, och med sju minuter kvar fortfarande VSK-ledning, 6–5, innan Martin Johansson (84:e) och Tony Eklind (86:e) fixade segern.

Ett stycke bandyhistoria.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM