Bergwall ska fixa Bajens guld: ”Jag vet hur viktig jag är”

Foto: MAGNUS WENNMAN
SPORTBLADET

Hammarbys jakt på ett SM-guld riskerar att bli en never-ending story.

Men inte om Andreas Bergwall får bestämma.

Han blev matchjälte i den sista semifinalen. Och han tänker bli det i dag igen.

– Jag vet hur viktig jag är, säger han.

Andreas Bergwall har inte krokiga fingrar. Trots att han har brutit dem flera gånger. Och skurit sönder vänster ringfinger med sin egen skridsko. Som en riktig bandymålvakt ska.

– Ja, det hör ju liksom till. Men jag har tagit hand om mina händer ganska bra, tejpat fingrarna och använt ortopedplast. Jag slipper ständig värk som många andra har.

Bergwall skiner som solen. Han älskar finalveckan. Stämningen, trycket från media.

– Det här är den bästa veckan på hela året. Det är det här man har spelat för, tränat för, kämpat för. Hela veckan är superskön.

Men för varje dag som går ökar även pressen utifrån. De senaste sex åren har Hammarby varit i final fyra gånger. Förlusterna har varit lika många och stämningen börjar bli desperat. I alla fall från fansens sida.

Många ser Andreas Bergwall som det avgörande kortet i leken. Särskilt efter den fenomenala straffräddningen i slutsekunderna av den sista semifinalen mot Västerås.

Hur stor är pressen på dig?

– Jag vet att kraven på mig är höga, inte minst från mig själv. Om andra tycker att det hänger på mig så ser jag det som något positivt, det är en möjlighet för mig att bidra till Hammarbys framgång.

Ser du själv din målvaktsroll som avgörande?

– Ja, det är klart att det är så. Men man kan ju även se det som att om jag inte är det minsta delaktig så vinner vi, för då har de inte kommit förbi vårt försvar (skratt). Nej, men allvarligt talat så är det skönt att veta att jag är viktig.

Är det verkligen bara positivt, är du aldrig rädd för att misslyckas?

– Det är klart att det kommer tankar om misslyckanden och total förstening i viktiga ögonblick och så, annars vore jag väl inte människa. Men faktum är att de bilder jag jobbat med hittills enbart är positiva.

Bilder?

– Jag målar upp bilder i huvudet som mental förberedelse. Hjärnan har ju lättare att ta åt sig bilder och än har det inte kommit någon syn av att vi ligger under.

Andreas Bergwall började sin bandykarriär hemma i Lesjöfors. Född i en bandyfamilj där både pappa och tre farbröder är målvakter var valet inte särskilt svårt.

– Nej, eftersom brorsan inte ville, jag vet inte vad det är för fel på honom (skratt), så föll det sig naturligt. Jag var väl en nio år när jag bestämde mig för att bli målvakt.

Efter det har karriären gått på den välkända rälsen och han har mer än en gång benämnts som Sveriges bäste bandymålvakt.

Hur är det möjligt att rädda en bandyboll när bollen är pytteliten och målet jättestort?

– Jag får helt enkelt sluta, det där lät alldeles för svårt (skratt). Nej, men det sker ju en upptrappning längs vägen. De skott man räddade i början var lösare än de man tar nu. Det blir värre och värre, men nu är nog maxgränsen nådd fast det är klart att det är svårt ibland.

Känns det aldrig som en hopplös uppgift?

– Nej, inte om man är i bra form. Ibland hemma kan jag till och med fundera på hur det är möjligt att man släpper in bollar, så självklart känns det att rädda dem. Å andra sidan så frågar jag mig ibland hur jag kan ta en enda. Men det går på instinkt. Viktigast är att man tar några straffar så att spelarna får respekt för en, det är mycket psykologi det där.

Och att stå ensam med en straffskytt framför sig?

– Ja, det är märkligt, Från ingenstans så kommer minnet av hur han har skjutit tidigare. Det kan vara en match för tre år sedan och minnet bara finns där.

Andreas Bergwall gör sin första säsong i Hammarby. Han har två SM-guld sen tidigare. Då med Västerås, nu ska han ta ett till.

– Att vinna är det viktigaste. Ett SM-guld är större än ett VM-guld, så är det bara.

Edsbyns bästa enligt Bergwall

AnnaMaria Jansson