Sandviken och Edsbyn vann enkelt

Favoriterna har kopplat greppet i bandyslutspelet

Foto: Pernilla Wahlman
SAIK SEGER Skyttekungen Patrik Nilsson gjorde mål nummer 71 för säsongen i segermatchen mot Bollnäs (8-2) i den första kvartsfinalen.
SPORTBLADET

Det tog sin tid för Sandviken i den första kvartsfinalen mot Bollnäs.

Inte förrän en bit in i andra halvlek gick man ifrån till klar ledning och vann till slut med 8–2. Edsbyn vann sin kvartsfinal med 5–2 mot Broberg.

Bollnäs spelade smart och såg till att stänga halva Jernvallen för ett trögstartat Sandviken i en tv-match som bara hade lockat 1311 åskådare. Hemmalaget hade visserligen ett tidigt friläge, men lyckades i övrigt inte skapa mycket.

Men när ingenting annars lyckades för Sandviken klev två av de verkliga veteranerna fram i hörnskyttet. I den 27:e minuten stod 37-årige Niklas Spångberg som försteskytt på en högerhörna, och dundrade in ledningsmålet.

Fick andrum

Det målet gav Sandviken lite andrum, och i sista spelminuten i första halvlek, slog en annan veteran till. Stefan Andersson, som fyller 38 efter säsongen, fick sin chans på en högerhörna och så var det 2–0.

Andersson slog till ytterligare en gång, när han på vänsterhörna i i 70:e minuten fick en ny fullträff och prickade in 5–1.

Då hade finländske landslagsspelaren Mikko Aarni i början av halvleken glidit igenom och överlistat mycket duktige landsmannen Timo Oksanen och gjort 3–0 i 50:e minuten.

Skyttekungen Patrik Nilsson hade ingen stor afton, men mål gjorde han ändå. För 26:e matchen i rad och det 71:a totalt med ett mål som hade mycket av vilja över sig .

För Bollnäs var förlusten speciellt tung, eftersom lagets liberon och landslagsspelare Andreas Westh i den andra halvleken fick kliva av. Den ledbandsskada han ådrog sig under VM blev efter en kollision åter för smärtsam, och Westh riskerar att missa returen på onsdag på Sävstaås.

Edsbyn vann

Hans Åström gjorde 1–0 redan i första minuten när Edsbyn vann den första kvartsfinalen hemma mot Broberg med klara 5–1. Samme Åström gjorde 2–0 nio minuter senare bakom Pasi Hiekkanen i Brobergs mål på passning av Daniel Jonsson.

Mikael Nilsson gav Broberg lite hopp när han slog in ett frislag i den 38:e minuten och redcuerade till 1–3. Men efter fem minuter av den andra halvleken gjorde 4–1 Jonas Edling i Hälsingederbyt på pass av Magnus Olsson. I den 72:a minuten var det Edling som bjöd på målpasset när Joakim Hedqvist satte fastställde slutresultatet till 5–1. Hedqvist (47 mål) och Edling (46) var tvåa respektive trea i skytteligan bakom rekordskytten Patrik Nilsson, Sandviken.

Returen, i bäst av tre, spelas på onsdag.

TT