De Fyra Stora slåss om guldet

Sandlin inför bandypremiären

SPORTBLADET

Den gamla vanliga visan...

Fast kanske inte riktigt lika snabb, inte riktigt lika bra.

Så tyder jag de 16 allsvenska bandytränarnas visdomsord när de i går samlades på Bosön inför veckans allsvenska premiär. Själv vill jag allt se lagen innan jag tippar.

Det kommer även i år att handla om De Fyra Stora: Edsbyn, Hammarby, Sandviken och Västerås. Förra vinterns semifinallag. Övriga göre sig tydligen icke besvär, ty inte ett enda lag förutom dessa fyra tippades av de 16 tränarna kunna gå till vinterns final i Uppsala söndag 18 mars.

Den ende som la in en brasklapp var BolticGötas Richard Johansson som, efter att först ha tippat att Västerås skulle finalslå Hammarby, la till:

- Med Vetlanda som outsider...

Just Hammarby-Vetlanda möts i premiären, och Bajen kommer då att möta ett Vetlanda med Bajen-profil.

Tränare Patrik Johansson har fått ex-bajaren Patrik Sandell vid sin sida, och denne har sedan rekryterat Hammarby-handbollens guldtränare Magnus Grahn.

För några år sedan spelades världens bästa bandy i Sverige. Det gör den inte längre. Det har vi sett både i Champions Cup i Edsbyn och nyligen i World Cup i Ljusdal.

Finallag båda gångerna: Dynamo Moskva och Zorkij.

Avtappningen av svenska stjärnor österut har varit gigantisk de senaste åren.

Nu spelar Daniel Liw och Magnus Muhrén i Dynamo Moskva, David Karlsson och Andreas Hammarbäck i Uralskij Trubnik, Johan Andersson, Daniel Mossberg och Daniel Andersson i Zorkij, Jonas Holgersson, Göran Rosendahl och "Prinsen" Karlsson i SKA Neftjanik.

Kvar finns knappt några fixstjärnor att förgylla vår egen serie med. Faluns Sören Persson var roligast, när han beskrev alla brister i sitt lag:

- Det är svårt att göra en räkmacka av en ostbit.

Vilka förhoppningar har ni?

- Inga! Men vi har i alla fall värvat en spanjor, den förste!

Det blir nog bra ändå till slut. Efter svenska mått. Blott Sverige svenska bandymatcher har...

ARTIKELN HANDLAR OM