Knockades – av fansen

Premiären urartade – publikvärd till sjukhus

Foto: PETER BÄCKER
BLEV LIGGANDE PÅ ISEN Bråk utbröt på Boltic-Götas supportrars läktare under matcher mot Västerås på Rocklunda. Publikvärden blev, enligt uppgifter, knuffad i ryggen och ramlade sedan över stängslet och ned på isen. Han fördes till sjukhus men kunde åka hem under natten. Nu väntar sannolikt bestraffning för Boltic-Göta.
SPORTBLADET

Bandypremiären mellan Västerås och Boltic-Göta urartade.

En publikvärd fick föras till sjukhus med ambulans efter bråk på Boltic-Götas läktare.

Två poliser skadades redan innan matchen då supportergrupper drabbade samman på Stora torget i Västerås.

Foto: Björn Lindahl
”Nu är det viktigt att se till att de här människorna inte kommer in på arenorna något mer”, säger förre förbundskaptenen Kenth Hultqvist.

Det var slutet av matchen mellan Västerås och Boltic-Göta som det blev oroligt på Boltic-supportrarnas läktare. Uppgifterna om vad som hände sedan går isär.

– Vad jag hörde så var det ganska stökigt bland Boltics supportrar. Sedan så rusade Boltic-fansen en gång, sedan en gång till och då fick en av våra publikvärdar en armbåge i huvudet och sedan var det någon som knuffade honom i ryggen så att han ramlade över stängslet och ner på isen och det är väl 1,30, 1,40 meter högt, säger Västerås ordförande Mats Andersson.

Boltics ordförande Göran Svensson var inte på plats på Rocklunda.

– Men jag har hört att det var en olyckshändelse att han föll. Men jag försöker ta in information från olika håll. Vi tar givetvis avstånd från allt våld, säger Svensson.

I dag håller Boltic-Göta ett krismöte för att försöka reda ut vad som har hänt.

Försökte lugna

Assisterande tränaren i Boltic-Göta, Ola Fredricson försökte i går lugna supportrarna.

– Men jag såg aldrig vad som hände. När jag kom dit så låg det en person på isen.

Publikvärden, som är i 25-årsåldern, fick föras till sjukhus där han röntgades. Han kunde lämna sjukhuset under natten.

Bråket började redan innan matchen.

– Det var en av Boltics bussar som åkte genom centrala staden och fick syn på Västeråssupportrarna och de tvingade busschauffören att stanna och sedan blev det bråk, säger Johan Håvedal, insatschef under matchen.

Under tumultet på Stora torget i centrala Västerås sparkades en polis, som sedan tvingades sys på benet. En annan polis slogs blodig i ansiktet.

En 21-åring greps och anhölls för anstiftan till våldsamt upplopp.

Hultqvist inte överraskad

Vilka straff som nu väntar Boltic-Göta kunde bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin inte svara på under fredagskvällen.

– Det finns en uppsättning av olika straffskalor, men eftersom jag inte vet exakt vad som har hänt kan jag inte kommentera det.

Förre förbundskaptenen Kenth Hultqvist, numera expertkommentator i radio, är inte överraskad över det inträffade.

– Det är tyvärr inte första gången som Boltic-fansen ställer till det. Nu är det viktigt att se till att de här människorna inte kommer in på arenorna något mer. Det här är inga supportrar.

Tidigare bandybråk

Daniel Sjöberg