Byns hemmasvit - svensk idrotts mest imponerande

SPORTBLADET

Sviter är till för att brytas, och jag ser redan fram emot onsdagkvällen före jul.

Det är då, onsdag den 20 december, som Edsbyn och Sandviken möts nästa gång.

Inomhus i Byns Bandykyrka - och Saiks 4-1 denna söndag var väl ändå en fingervisning om att Byns hemmasvit då kanske äntligen spricker.

Inte för att Sandviken nu var så mycket bättre än Edsbyn - för det var man ju inte alls.

Tvärtom sumpade Edsbyn (Magnus Olsson och Jocke Hedqvist) de bästa lägena i den av regn och därmed knottrig is förstörda första halvleken, och bortdömningen av Magnus Olssons mål minuten före Sandvikens andra straff var lika märklig som den billiga straff Sandviken sedan fick.

1  000 dagar utan förlust

Ändå är det naturligtvis så att, när Saik nu äntligen besegrade Byn - efter två år och nio matcher i rad UTAN vinst i serie och slutspel - så har man också fått vittring på det stora målet: att vinna inomhus i Edsbyn och en gång för alla få slut på snacket om det oövervinneliga hemmalaget.

Edsbyns förlustfria svit på hemmaplan är en av svensk idrotts mest imponerande.

Inte sedan 18 februari 2004 - i förra veckan för precis 1 000 dagar sedan - har Edsbyn där förlorat en seriematch. 2-8 mot Hammarby i en för Byn helt betydelselös match.

Sedan dess har man 36 vinster och tre oavgjorda, samtliga kryss från säsongen 2004/05: tre 3-3-matcher mot Bollnäs, Vetlanda och Västerås.

Totalt handlar det nu om 39 hemmamatcher i rad utan förlust, en svit som kommer att utökas med Falun (nu på onsdag), Tillberga (på fredag) och Sirius (onsdag 29 november) till 42 raka innan "Kuben" Olsson & Co åter ställs mot Sandviken.

Tredje segern i år

För det i år favorittippade Sandviken talar också att detta var tredje segern i vinter efter 3-2 i en träningsmatch och 7-3 i Svenska Cupens final.

Sammanlagt i år 14-6 - med denna speciella skytteliga, Sandviken: Patrik Nilsson 5 (två ruggiga straffar denna söndag), Stefan Söderholm 3 (han som brukar nöja sig med att spela fram till målen) plus sex enmålsskyttar - Edsbyn: Jocke Hedqvist 2 plus fyra enmålsskyttar.

Berlin - nästa järnman

Glatt att rapportera från söndagsmatchen: Byns Per Hellmyrs, som fyller 24 på finaldagen 18 mars, blir minst lika bra i år som ifjol - och i Daniel Berlin, som fyller 20 torsdagen efter finalen, har vi Saiks näste storspelare. 30-meterspasset utmed isen till Söderholms 1-0 var dagens prestation.

Till sist: den annars så utomordentlige Chris Härenstam på SvT24 borde lära sig att nr 16 i Edsbyn heter Magnus Olsson och kallas för "Kuben".

Det är bara larv att STÄNDIGT kalla honom "Kubinho". Tror det dröjde till 70:e minuten innan han en gång fick heta "Olsson".

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM