Tidernas målfest i Edsbyn

Mästarna krossade nykomlingarna

SPORTBLADET

Edsbyn mot Tillberga på fredagskvällen slutade 17–6, nytt målrekord för allsvensk bandy.

– Vi var med i den match som var mest målrik innan också, då som förlorare. Nu suddade vi bort den och publiken, som gärna ser mål, var nöjda, sade Edsbyns tränare Franco Bergman.

I två tidigare allsvenska bandymatcher hade det gjorts 21 mål, en av dem förlorade Edsbyn mot Västerås med 15–6 1995, i den andra besegrade Bollnäs Hammarby med 12–9 1998.

Nu är statistiken roligare för Edsbyn. Men det fattades ändå två mål för att vara det enskilda lag som gjort flest mål i samma match. Boltic gjorde 18 mål på Vänersborg 1995 vid seger med 18–1.

– Det kunde ha blivit betydligt fler mål för båda lagen, det var inte mycket till struktur och försvarsspel, sade Franco Bergman.

41 raka utan förlust hemma

Vid ställningen 14–4 bytte Edsbyn ut Magnus Olsson och han drog sig till minnes matchen mot Västerås och manade på sina lagkamrater i jakten på målrekordet. Edsbyn har nu 41 raka matcher utan förlust på hemmaplan.

Sandviken är fortfarande obesegrat i norrgruppen som vann med 9–0 hemma mot Sirius. Nästan lika enkelt gick det för Bollnäs som vann hemma mot Ljusdal, 8–1.

Falun avancerade till fjärdeplats i norrgruppen genom att vinna med 9–7 i omgångens näst målrikaste match. Falun ledde med 2–0 efter fyra minuter och hade sedan ledningen matchen igenom.

På Tingvalla i Karlstad möttes de två lag som tagit minst poäng i hela allsvenskan de första fyra omgångarna, Boltic och Vänersborg. Boltic lyckades inte med mycket och Vänersborg vann rättvist med 3–1 i en match helt utan underhållningsvärde. Ett stundtals kraftigt regn störde men båda lagen lär finnas kvar i botten av tabellen.

Ängsliga lag

– Två ängsliga lag som längtade efter en seger, summerade Vänersborgs tränare Magnus Nordin.

Boltic, som dominerade stort i svensk bandy från 1980 och 15-talet år framåt, har varit i utförsbacke de senaste säsongerna.

Ekonomin har också varit svajig. Skulderna är stora men Boltics ordförande Göran Svensson försöker se ljust på framtiden.

– Vi har jobbar långsiktigt men har problem med likviditeten och har problem att betala i tid men alla ska få sina pengar. Vi har tagit ett rejält krafttag och bland annat sänkt spelarlönerna med en miljon denna säsong, säger han.

– Det sportsliga målet är att hänga kvar och få ordning i föreningen och vinna förtroende bland folk och företag. Lyckas vi med det kan vi börja satsa mer sportsligt nästa säsong, fortsätter han.

I övrigt blev det väntade resultat i södergruppen. Västerås vann borta mot Motala, 2–0, medan Vetlanda vann hemma mot Villa med 7–0.

TT