Sverige klart för VM-final efter rysare

Bergwall avgjorde i sudden

Foto: FREDRIK SANDBERG/Scanpix
Markus Bergwall jublar efter att ha avgjort semifinalen mot Finland.
SPORTBLADET

Man kan spela tråkigare matcher än en VM-final i Ryssland mot Ryssland.

Fråga bara Marcus Bergwall.

– Det här slår i särklass allt. Det går inte att få uppleva något större som bandyspelare, säger han efter 3–2-segern mot Finland i semifinalen.

Det var just Hammarbybacken som ordnade segern.

Matchen – som spelades i typiskt sibiriskt bandyväder: kyla, blåst och snöande – gick till förlängning och väl där lyckades lagkaptenen Andreas Westh vinna slantsinglingen och fick välja sida.

Han valde naturligtvis att spela med vinden i ryggen.

– Det var ruskigt viktigt, sade Magnus ”Kuben” Olsson.

– Den var en riktig brottningsmatch hela tiden och det var så pass mycket tuffare att spela i motvinden, så det var otroligt bra att få den med oss.

Avgjorde med hörnvariant

Efter avvaktande och täta första 90 minuter så tog det bara några minuter ytterligare innan Marcus Bergwall sköt in en hörna, och tog Sverige till sin sjätte raka VM-final.

Och de var kalla nog att välja en hörnvariant.

– Jag backade lite innan jag sköt och det är svårt att rusa på en sådan hörna. Det var riktigt skönt att se den gå in, sade Bergwall.

Invånarna i kolgruvestaden Kemerovo säger själva att de bor i bandyns huvudstaden i världen.

En dryg vecka in i VM är det svårt att inte hålla med.

Må så vara att det bara kostar 17 kronor att köpa en biljett, men kvällsmatcherna har haft över 20000 åskådare och de har kommit dag efter dag med sina flaggor och tutor.

Till finalen skulle de kunna sälja uppemot 40000 biljetter om bara arenan varit stor nog.

– Bandyn är så otroligt stor här, de lever verkligen för den. Det kommer vara fullt på läktarna under finalen och de lär bua ut oss, men vilken stämning det kommer att bli. Det var ju en massa folk (enligt arrangören cirka 6000) som inte kom in när vi mötte ryssarna i onsdags, jag ser verkligen fram emot det här, sade Marcus Bergwall.

Var nära förlust

För Anders Jakobsson blir det nu den andra raka VM-finalen som förbundskapten, men det var som sagt nära att det blev en sömnig bronsmatch mot Kazakstan i stället.

Finland spelade smart och det var först när David Karlsson kvitterade tio minuter från slutet som förlängningen var fixad.

– Det var fruktansvärt frustrerande att stå bredvid i dag, vi borde ha avgjort under ordinarie tid. Men när förlängningen började så kände jag att det skulle ordna sig, sade Jakobsson.

Hur viktig var slantsinglingen?

– Jätteviktig. Jag tog inte ut en startnia förrän den var gjord, så mycket måste man anpassa spelaruppställningen när det är sådan här vind.

Klockan 11.00 svensk tid inleds finalen på Khimikstadion i Kemerovo.

Med 30000 åskådare och 11 förväntansfulla svenska spelare på isen.

– Man kan inte uppleva så mycket mer än det här i bandyn, det är otroligt skönt att vi får vara med om en sådan match, sade ”Kuben” Olsson.

Niclas Green/TT