Mäktig vändning av Edsbyn

Hammarby tappade 3-1-ledning

SPORTBLADET

Edsbyn vaknade rejält efter en sömnig första halvlek mot Hammarby i bandyns elitserie.

Fyra hemmamål i andra halvlek gav seger med 5–4. Matchhjälte var Per Hellmyrs som från nästan 30 meter överlistade landslagskollegan Andreas Bergwall.

– Jag drog till fast det var långt avstånd och fick kanonträff. Nu somnar jag gott i kväll, sade Hellmyrs.

Hammarby tog tag i taktpinnen från start, trots bortaplan. Innan paus hade stockholmarna gått fram till ledning med 3–1. Fullt rättvisa siffror, Hammarby var bättre i det mesta. Bakåt visade Bajen upp ett stabilt och samlat försvarsspel, när laget fick chansen att anfalla gick det ofta riktigt snabbt.

– I paus sade vi till varandra att visa mer hjärta, ta mer ansvar istället för att lalla i sidled, sade Edsbyns Joakim Hedqvist efter matchen.

Hedqvist gjorde Edsbyns andra mål tidigt i andra halvlek kort efter Hammarbys fjärde mål. Framspelningen från Hellmyrs var delikat.

Då hade Edsbyn fått upp farten och tryckte tillbaka Hammarby mer och mer. Rollerna från första halvlek var ombytta till stor del.

Fastfrusen målvakt

Hedqvist satte också kvitteringen sedan Hammarbys Marcus Bergwall spelat fram honom. Bergwall stod som fastfrusen i isen efter målet.

– Han försökte lura mig men jag gick inte på den finten så det blev ett smörpass istället, sade Hedqvist.

Edsbyns segermål gjorde Per Hellmyrs med fyra minuter kvar. Hellmyrs laddade från nästan 30 meter och överlistade Andreas Bergwall.

– Jag hade inte så hög fart, och det var långt avstånd men jag tänkte att det är lika bra att skjuta för retur eller hörna. Men jag fick riktigt bra träff. Skottet har jag förbättrat i år men från så långt håll brukar det inte bli mål, sade Hellmyrs.

Hammarbys tränare Stefan Jonsson var både nöjd och besviken efteråt.

– Edsbyn är tuffaste bortamatchen, men vi gör det ändå bra. Tyvärr var vi inte tillräckligt distinkta i andra halvlek och dessutom drog vi på oss en del utvisningar. Edsbyn är tillräckligt tuffa att möta med fullt lag på isen, sade Jonsson.

Nära målrekordet

Sandvikens Patrik Nilsson är på jakt efter målrekordet för en säsong i högsta serien. Han har gjort mål i samtliga seriematcher under säsongen och är nu uppe i 62 mål efter fyra fullträffar hemma mot Vetlanda i en match som Sandviken vann med 9–4. Nilsson behöver ett mål till för att tangera Sergej Obuchovs målrekord.

Serieledande Västerås hade 4–0 i paus hemma mot Bollnäs. Gästerna spelade upp sig i andra halvlek och var ett tag bara i underläge med ett mål. VSK vann till slut med 6–4, Michael Carlsson var bäste målskytt i hemmalaget med fyra mål.

Bottenmötet mellan Villa och Falun slutade med hemmaseger, 8–5.

I allsvenskan har Ljusdal det tungt. Trots fri entré kom bara 568 åskådare till hemmamatchen mot Vänersborg som gästerna vann med 2–1. Varken tabellplaceringen eller ekonomin är ljus i Ljusdal.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM