Han är skillnaden mellan guld & silver

SPORTBLADET

Skillnaden mellan silver och guld heter Patrik Nilsson.

Vetlandas tränare Putte Johansson sa det i fredags, efter 4–9 i baken och fyra Nilsson-mål:

– Hade Nilsson spelat i Ryssland, så hade Sverige vunnit VM...

Mot Edsbyn på måndagen gjorde denne Nilsson sitt 63:e i vinter och målade för 22:a matchen i rad.

Det räckte inte till seger men visst kan Nilsson ensam skjuta Saik hur långt som helst; till SM-guld, alltså...

Patrik Nilsson är stor och stark, men liknar egentligen inte någon av Saik-bandyns fyra tidigare skyttekungar: 1946 års Stig Johansson, 1949 års Einar Ask 1949, den femfaldige Lars ”Knatten” Olsson på 70-talet eller Magnus Muhrén (2000).

Sina mål gör Patrik Nilsson på de mest skiftande sätt.

Som de fyra mot Vetlanda i fredags: en hörnprojektil, en lätt lyftning, en elegant genomåkning och till slut en liten petning intill ena stolpen.

Tangerade & slog rekord

Det historiska 6–6-målet med drygt tio minuter kvar av tungviktsfighten mot Edsbyn är inte hans vackraste för säsongen. Ett frislag långt utifrån höger som styrs via Per Hellmyrs skridsko och ställer den annars storspelande Anders Svensson i målet.

Men: det är den historiska boll som definitivt skriver in Söderfors störste son i bandyhistorien.

Nilssons 63:e, ett tangerat Obuhov-rekord från 2001, samtidigt som han passerar David Karlssons notering på mål 21 matcher i rad.

Med tre matcher kvar av elitserien – hemma mot Bollnäs och Villa hemma, borta mot Västerås – är det inte heller någon risk att han ska missa att bli ensam om det första rekordet.

VSK kan få extra favör

På hittills 22 matcher har Patrik Nilsson ett snitt på 2,88, vilket innebär att om han fortsätter i samma stil kommer han – även räknat i mål/match – att bli en av alla tiders största. På den listan ligger hans ”måttstock” Sergei Obuhov i dag tia med sina 63 mål på 25 matcher.

Med tre matcher kvar till slutspelet verkar det nu klart att obesegrade Västerås och mästarna Edsbyn spelat till sig de båda viktiga tätplatserna och därmed favören av extra hemmamatcher.

Direkt till kvartsfinal går också trean och fyran, och mitt inte särskilt originella tips blir där Sandviken och Hammarby.

Dock finns där ett lag med allt i egna händer: Bollnäs som möter Saik, Bajen och Vetlanda.

Lasse Sandlin