”Man är inte van med pucken...”

Målkungen på hal is: "Det blir nog bandy även i fortsättningen”

1 av 2
Patrik Nilsson.
SPORTBLADET

SANDVIKEN. Patrik Nilsson, 25, har öst in mål i bandyns elitserie.

Sportbladet lät Sandvikens AIK:s superskytt testa att lägga straffar – i ishockey.

För att se hur utvecklat hans målsinne egentligen är.

– Jag vill ju göra någon balja i alla fall. Jag brukar inte vara pirrig, men nu är det spännande faktiskt, säger han och skrattar.

Han sträcker upp armarna i skyn och jublar. SAIK:s skyttekung Patrik Nilsson har gjort ännu ett mål. Men den här gången är det inte i en bandymatch utan i en näst intill tom ishall ett stenkast ifrån arenan där han vanligtvis brukar ösa in mål.

Dessutom handlar det om ishockeyklubba, puck och betydligt mindre mål.

– Det var svårt. Man är inte van med pucken, säger han.

Kokpunkt

Man brukar säga att en forward är het när han gör några mål. I så fall har Patrik Nilsson passerat kokpunkten.

Tre gånger har han dundrat in sju mål och en av matcherna var mot toppkonkurrenten Hammarby.

– Han är helt otrolig. Han gör mål på varenda chans han har. Det är skönt att ha en sån kille i laget, säger Daniel Berlin, lagkamrat SAIK och landslaget.

SAIK-tränaren Stefan Åkerlind strör lovord över sin anfallare och försöker förklara bakgrunden till hans enorma målskörd.

– Han är kraftfull i åkningen och är stor, stark och har bra teknik. Han är rörlig och följsam och har ett bra skott från båda hållen.

En annan bra egenskap han har är att han jobbat och tränat hårt länge.

Du och Stefan Åsbrink bildade ett fruktat anfallspar i början på 90-talet i SAIK. Skulle Patrik Nilsson ha petat någon av er?

– Enkelt!

Målsnitt: 3,9

Man ser att han är ovan med den nya sporten. Första straffen försöker han få in mellan målvakten Rickard Jäderbergs benskydd. Sen försöker han från höger och vänster. Han skjuter högt och lågt. Men ingen lycka.

I bandy däremot verkar det inte vara några problem alls. Den 14 februari 2007 slog han Sergei Obuchov gamla rekord på 64 mål. Totalt blev det 70 mål säsongen 2006/2007 .

I år har han redan passerat sitt eget rekord trots att det fortfarande är fem matcher kvar.

– Jag spelar i ett bra lag och jag sätter chanserna jag får. Dessutom har jag utvecklats mycket de senaste två, tre säsongerna, säger han.

Comeback i VM

Hittills har det blivit 81 mål på 21 matcher. Och fler kan det bli redan innan VM-uppehållet. Sandviken möter Bollnäs borta på onsdag kväll innan det är dags för avresa till Ryssland.

Där gör Patrik Nilsson mästerskapscomeback efter förra årets avhopp. En enorm förstärkning, enligt Brobergs tränare och före detta förbundskapten Stefan Karlsson.

– För det första är det målkänslan. Den finns väl där sedan början. Han är också oerhört fokuserad på sin uppgift och kommer ju till så otroligt många avslut. Det är det han är väldigt unik med. Han krånglar inte till det. Det är pang på. Han drar en gubbe och så skjuter han. Han är tung men ändå både snabb och smidig, säger Stefan Karlsson.

Når han 100 mål?

Inne i ishockeyhallen, långt från hyllningarna, går det tyngre.

Trots att han har Brynäs ishockeystjärna Ove Molin, 36, som privat coach. Men Patrik Nilsson – som faktiskt har hockeystjärnan Mario Lemieux som barndomsidol – avslutar faktiskt med ett riktigt konstmål.

Det tog dock tolv försök innan pucken satt där…

– Nej, det blir bandy för min del även i fortsättningen. Men det var kul att testa!

Ishockeylandslagets förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson kan alltså vänta med att slå en signal till Sveriges hetaste målskytt.

Den stora frågan nu: når Patrik Nilsson drömgränsen 100 mål under en säson?

– Spelar ingen roll. Bara vi vinner matcherna.

FAKTA

Namn: Patrik Nilsson

Klubb: Sandvikens AIK

Ålder: 25 år

Längd: 192 cm

Vikt: 95 kilo

Meriter: SM-guld 2002, 2003. VM-guld 2003. Årets man i svensk bandy säsongen 2006/2007.