Han kan bli guld värd för Sverige

Skyttekungen Nilsson bakom första VM-segern: Väldigt värdefullt

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
SPORTBLADET

82 mål hittills i elitserien.

Fyra i VM-premiären i dag.

Patrik Nilsson kan bli guld värd för Sverige.

– Han är egentligen inget vidare i dag, men gör ändå fyra mål. Det är otroligt mycket värt att ha en sådan kille i laget, säger förbundskaptenen Anders Jakobsson.

VM-öppningen i Moskva utvecklades till ett rent beställningsjobb för Sverige som lämnade isen efter övertygande 10–3 mot Kazakstan.

– Det känns som vi har kontroll redan från start. De går hem, gör det trångt för oss och det gör att vi tappar lite bolltempo så de kan vara med siffermässigt väldigt länge, säger assisterande förbundskaptenen Franco Bergman till Radiosporten.

Sandvikens glödheta målspruta Patrik Nilsson – som jagar hundra mål i elitserien – behövde knappt fem minuter på planen för att även presentera sig i årets VM-turnering.

När domaren blåste av hade Nilsson gjort ytterligare tre och visat exakt hur viktig han kommer att bli för Sveriges gulddrömmar.

– Det är en notroriskt målskytt och det visar han i dag. Det är väldigt värdefullt att ha en sån i laget, säger Bergman.

”Jagar inte målen”

Nilsson själv var inte överdrivet nöjd med öppningsinsatsen.

– Det var stukat och lite nervöst. Alltid speciellt med en premiär, men jag tycker vi är rätt bra ändå. Det går inte att gå in med 80 procentig inställning mot Kazakstan, vi måste alltid köra 100 från början. Och det tycker jag vi gjorde, säger han till TT.

Egna målsviten är nu uppe i 23 raka tävlingsmatcher, med ett snitt på 3,74 mål per match.

– Så länge jag kommer rätt i åkningarna så kommer målen, så är det ju. Det var skönt att spräcka nollan så tidigt, men jag talar sanning när jag säger att jag inte jagar målen.

Mot Kazakstan kostade Nilsson till och med på sig att bränna en straff.

– Den var riktig dålig slagen. Tur att jag fick sätta en lite senare.

Inför 1500 åskådare i den väldiga inomhusarenan var Sverige annars mest upprörda över den dåliga isen.

– I normala fall så värmer vi upp en timme före match och går sedan in och värmer oss i omklädningsrummet, men nu gick vi ut 25 minuter före och körde hårt. Då är isen uppkörd och eftersom de inte preparerar den så blir det ju så här, säger förbundskaptenen Anders Jakobsson.

FAKTA

VM-schemat

28 januari: Vitryssland

29 januari: Finland

30 januari: Ryssland

31 januari: Norge

VM, grupp A

Ryssland–Norge 17–3

Sverige–Kazakstan 10–3 (4–1)

Sverige: Patrik Nilsson 4, Jonas Edling, David Karlsson, Marcus Bergwall, Johan Andersson, Daniel Andersson, Daniel Mossberg. Kazakstan: Vjatjeslav Bronnikov 3.

Publik: 800.

Finland–Vitryssland 16–1

ARTIKELN HANDLAR OM