Han avgår efter misstänkt läggmatch

Svenske bandykaptenen rasar mot Rysslands juniorer: Det var pinsamt att se

SPORTBLADET

FALUN. Efter en läggmatch i junior-VM i bandy i Söderhamn fick den svenske förbundskaptenen, Stefan Pherson, nog.

Han och de övriga i den svenska ledarstaben lämnar sina uppdrag.

Även svenske domaren Kent Lisell slutar döma internationellt.

Foto: BILDBYRÅN
HOPPAR AV  Stefan Pherson, svensk förbundskapten, slutar efter skandalmatchen i JVM.

– Jag kommer aldrig mer att vara med i några internationella sammanhang. Det enda jag ska göra är att avsluta mitt arbete med att skriva vissa rapporter till förbundet, säger Pherson till Falu-Kuriren på nätet.

Sverige gick inte till final i JVM på grund av att Ryssland lät Finland vinna med 7–5. Med mindre än en kvart kvar ledde Ryssland med 5–3, men därefter slutade det ryska laget helt enkelt att spela. När Finland hade hörna struntade de ryska spelarna att rusa mot bollen, målvakten flyttade sig ur målet – de tillät de finska spelarna att göra vad de ville under slutet av matchen.

– Det var pinsamt att se. Det finns ingen anledning att bränna tid och energi på det här när ryssarna beter sig så här. Mitt jobb är ingen ekonomisk guldgruva utan det handlar mycket om intresse och engagemang, säger Pherson.

Protesten avslogs

– Vi är en så liten sport i världen och så ska ryssarna förstöra ryktet på det här sättet. Räckte det inte med spelskandalen för ett antal år sedan för att ställa bandyn i skamvrån?

Även den svenske VM-domaren Kent Lisell grät av besvikelse och upprördhet efter att ha dömt matchen utan att kunna påverka. Efter hot om att aldrig mer få döma i elitserien tvingades han även döma finalen men lämnade därefter in sin internationella domarlicens och lämnade samtidigt återbud till pojk-VM i Kazan om ett par veckor.

En protest från det svenska landslaget avslogs.

Ryssland vann finalen över Finland med 9–1.

Sverige tog brons efter 14–2 mot Norge.

TT