Mål – för 25:e matchen i rad

Patrik Nilssons otroliga målsvit fortsätter

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
SPORTBLADET

Fyra mål i premiären mot Kazakstan.

Fem mot Vitryssland...

...och ytterligare ett i dag när Sverige sänkte Finland med 6-2.

Patrik Nilssons otroliga målsuccé bara fortsätter.

Finnkampen slutade 6–2 efter bland annat ett nytt mål av Patrik Nilsson – 25:e tävlingsmatchen i rad – och ett vackert mål på tennis av Daniel Andersson. Tre segrar på lika många matcher – men ändå lite anledning till oro.

Målchanserna var få, den viktiga spelfördelaren Per Hellmyrs direkt dålig och i stället för att hitta anfallsmöjligheter släppte spelarna ifrån sig både boll och ansvar till någon lagkamrat.

– Vi känner hela gruppen att vi inte kommit i gång så mycket som vi borde, vi måste vrida upp oss en hel del om det här ska bli bra till slut, sade högerhalven Per Hellmyrs själv.

Det svenska spelet bygger mycket på ytterhalvorna Hellmyrs och Anders Östling, försvinner de ur spelet försvinner också mycket av den svenska offensiven.

Bättre i andra

I andra halvlek tryckte de på mer framåt, skrinnade runt finländarna på utsidorna – och då trillade också bollarna in.

Förbundskaptenen Anders Jakobsson:

– Vi har haft otroligt svårt att få någon kick i benen. Vi har varit här nästan i en vecka och bara väntar och väntar, Vitryssland och Kazakstan är ju inte direkt upphetsande motstånd, och därför är vi sega nu. Första halvlek var dålig, och vi satte Hellmyrs och Östling i svåra sitsar med dåliga passningar. I andra blev det som tur är bättre.

Något som inte heller är bra i den gamla Olympiahallen är isen, som blir tungåkt i slutet av halvlekarna. Dessutom blir spelarna trötta oväntat fort.

– Det är någonting med hallen som gör att det blir tungt att andas. Jag vet inte vad det är, jag tror att alla känner likadant. Man blir trött fort. Sedan så har inte isen blivit bättre, det är fortfarande för lite kyla underifrån. Men allt det kanske bara känns så för mitt egna spel inte riktigt har fungerat, sade Per Hellmyrs.

Nu börjar VM

VM fortsätter nu med match mot Ryssland.

En svensk vinst där betyder att de slipper ryssarna i lördagens semifinal och får möta betydligt mer humana Kazakstan.

Jakobsson igen:

– Det är ju precis det vi satsat på, att få möta ryssarna i en sådan match som faktiskt gäller en hel del. Nu känns det som att VM börjar på riktigt.

Notervärt i övrigt från matchen var att Patrik Nilsson väntade en dryg timme med att göra sitt mål, vilket förlängde målsviten till 25 raka tävlingsmatcher.

Snyggast var annars Daniel Anderssons 3–2-mål på tennis – fint framspelad av Hellmyrs.

– Det var skönt att lyckas med en sådan sak när det inte gick så bra i övrigt. Nej, nu måste vi höja oss rejält om vi ska ha någon chans i helgen, sade Hellmyrs.

FAKTA

Sverige-Finland 6-2 (1–2)

Sverige: Stefan Erixon, Jonas Edling, Patrik Nilsson, Anders Östling, Daniel Andersson, Johan Andersson.

Finland: Mika Mutikainen, Kimmo Huotelin.

Publik: 1500.

VitrysslandNorge47KazakstanRyssland117