Sverige överlägset – dröm- final mot Ryssland i dag

SPORTBLADET

Precis som väntat blir det Sverige och Ryssland som gör upp om rätten att kalla sig världens bästa bandynation ett år framöver. Före detta storspelaren Jonas Claesson tror på goda chanser för blågult.

– Lyckas vi bara stoppa Ryssland på mitten så kommer Sverige att vinna, säger han tvärsäkert.

Sverige körde över Kazakstan. En av målskyttarna var Daniel Andersson.

Gårdagens semifinalspel gick helt i linje med alla förhandstips. Ryssland körde totalt över Finland, medan Sverige enkelt avfärdade Kazakstan med 7-0. Bakom de stora siffrorna döljer sig snarare svagt motstånd än mästarspel av Sverige.

– Vi gör det som behövs, säger Sveriges förbundskapten Anders Jakobsson.

Ryssland favoriter

Dagens final blir andra matchen mellan lagen i årets turnering. Vid första mötet vände Sverige ett underläge med

1–4 till vinst med 5–4 efter en mycket stark andrahalvlek. Trots det tycker Jakobsson att Ryssland, i egenskap av hemmanation, är favorit.

En som inte håller med förbundskapten om att Ryssland är favorit är Jonas Claesson, själv ex-världsmästare. Han vet dessutom vad som är receptet för en svensk triumf.

– Om Sverige lyckas stoppa Lomanov och Sveshnikov utan att dra på sig utvisningar och farliga frislag så är mycket vunnet, säger han.

Även hörnor är enligt Claesson ett stort hot då Ryssland har bra varianter.

Vilka blir Sveriges nyckelspelare?

–Våra halvor Anders Östling och Per Hellmyrs. Det kommer bli oerhört viktigt att de gör bra avvägningar när det gäller att fylla på eller säkra bakåt.

FAKTA

TV 4 14.55

Bandy-VM, final – Ryssland-Sverige

Jonas Claessons -betyg på finallagen:

Målvakter

Sverige Ryssland

Andreas Bergwall är världens bästa målvakt. Han är bra på i stort sett allt. Har han någon liten svaghet så är det utkasten. Men på den punkten är Rysslands målvakt heller inte speciellt bra då det inte alls ingår i deras spelidé att använda sig av utkast.

Försvar

Sverige Ryssland

Sverige har i Marcus Bergwall världens bästa försvarare som håller i hop allt. Även övriga försvarare är väldigt stabila. Rysslands backar är bra i medgång men sätts dem under press, vilket jag tror kommer hända i morgon, börjar de ofta att spela svårt.

Mittfält

Sverige , Ryssland

Här är det ett knappt ryskt övertag även om Sverige också har ett riktigt bra mittfält, i synnerhet ytterhalvorna. Men i mitten är Ryssland, med Rinat Sjamsutov i spetsen, några bättre när det gäller teknik och speluppfattning.

Anfall

Sverige Ryssland

Väldigt jämnt mellan lagen på den här positionen. Ryssland, i form av Lomanov och Ivanushkin, spelar med en högre fart än vad Sverige gör. Men jag upplever det som att de svenska anfallarna har större vinnarskallar.

Totalt: Sverige 19 , Ryssland 16

ARTIKELN HANDLAR OM