”Förvånad om vi inte vinner”

Bergwall segerviss inför finalen

SPORTBLADET

MOSKVA. Sverige–Ryssland spelar VM-final i bandy för sjätte gången på sju år.

Men någonting är nytt:

– Jag skulle faktiskt bli förvånad om vi inte vinner den här gången, sade Andreas Bergwall.

Det ovanliga är att Sverige gått helt obesegrade genom VM-veckan och även vunnit samtliga tre möten med Ryssland under säsongen.

Dessutom har de gjort det med bra fart i skridskoåkningarna – och mer eller mindre kört slut på ryssarna. Det gör att landslaget har sin bästa möjlighet på flera år att spela hem VM-guldet.

– Det märks att de har större respekt för oss nu. Vi vet helt klart hur vi ska göra för att vinna, hoppas bara de lyckas fixa till isen. I dag var det den sämsta is vi spelat på under hela veckan, sade målvakten Andreas Bergwall efter 7–0-segern i semifinalen mot Kazakstan.

Olympskij-hallen är varm, så pass varm att isen inte ens är frusen på samtliga ställen, och de sista 25 minuterna av halvlekarna i samtliga VM-matcher har därför blivit tempofattiga

Enkel svensk seger

Semifinalen blev som väntat en avslagen historia, men först när Patrik Nilsson sköt in 4–0 efter en dryg timmes spel kändes matchen helt avgjord.

Positivt var dock att Bergwall höll nollan och att Daniel Mossberg var tillbaka efter tre matchers frånvaro på grund av sin fotskada.

Rysslands anfallare Sergej Lomanov – som låg bakom deras 9–1-seger i semifinalen mot Finland – är inte orolig för söndagens final, men inte heller helt segerviss.

– De två förlusterna mot Sverige i december tycker jag inte var så konstiga. När taket rasade in på vår arena i Dynamo Moskva så kunde vi inte träna alls. Nu känns det bättre, även om vi kommit efter en del med träningen, sade Lomanov till TT.

Ryssarnas förbundskapten Vladimir Janko håller med.

– Jag tycker inte att spelarna är så pass förberedda som jag skulle önska att de var, det märks att de inte orkar hela matcherna. Men det beror mycket på isen, om de inte kan fixa bra is i morgon är det dåligt för oss, sade Janko.

Såg trötta ut

Sverige har även ett ovanligt mentalt övertag på ryssarna, speciellt efter den imponerande vändningen från 1-4 till en 5-4-seger i onsdags då motståndarna verkade ta helt slut och knappt orkade åka skridskor i slutet.

Sergej Lomanov igen:

– Ja, det såg nog ut så. Men det var mer att vi slutade spela i andra, taggade ner i försvarsspelet och gjorde några misstag. Håller vi tempot i 90 minuter så kan det gå bra i finalen.

TT: Vinner ni?

– Det kan jag inte säga förrän efter matchen.

Niclas Green/TT