Mardrömsstart sänkte Sverige

Ryssland vann VM-finalen med 6–1 – efter fyra mål på 25 minuter

Foto: Daniel Nilsson
SPORTBLADET

4–0 till Ryssland efter 25 minuter.

Sverige fick en mardrömsstart på VM-finalen – och kunde inte upprepa bragden från gruppspelet.

Ryssland vann relativt enkelt med 6–1.

– Jag trodde att vi skulle kunna lura dem, men det var ju vi som blev helt lurade, säger Stefan Erixon.

Redan efter fyra minuters spel slet sig Alexander Tjukavin fri på vänsterkanten och dunkade upp bollen i krysset – otagbart för Andreas Bergwall.

Bergwall maktlös

Bara tio minuter senare small det igen. Sergej Obuhov sköt ett skott som Andreas Bergwall räddade, men på returen höll sig Ivan Maksimov framme och fick på en halvträff som gick i en båge över Bergwall och landade i mål.

Ytterligare sex minuter senare kom 3–0. Rinat Sjamsutovs distansskott letade sig in och Sverige hade fått en mardrömsstart – som blev än svartare efter 25 minuters spel. På en genial hörnvariant ställdes Tjukavin fri och snärtade in 4–0.

Sverige repade sig dock omgående. I 28:e minuten dunkade Jonas Edling in reduceringen på straff efter att Daniel Andersson blivit nedriven.

”Får inte hända”

Trots underläget kändes inte loppet kört i paus. Minns bara hur Sverige vände 1–4 till seger med 5–4 i gruppspelet.

Men tio minuter efter paus hände det som inte fick hända. Stefan Erixon skänkte bort bollen till Sergei Lomanov som sköt ett skott som Bergwall räddade – men returen studsade ut till Sergei Obuhov som petade bollen i mål på volley.

– Det får inte hända på den här nivån i en VM-final. Men jag tycker inte vi är nära, vi körde fast i mitten och fick inte igång varandra. Jag är otroligt besviken, det kändes ju riktigt bra hela vägen fram till i dag. Och jag har ju förlorat en hel del finaler både med landslaget och Hammarby nu, säger Erixon till TT.

Sverige förmådde sedan inte komma tillbaka och med 17 minuter kvar dunkade Ivan Maksimov in 6–1 på frislag.

ARTIKELN HANDLAR OM