Medvind för Sandviken

Besegrade Motala i första kvartsfinalen

SPORTBLADET

Villa var enda hemmalaget som lyckades vinna i första SM-kvartsfinalerna i bandy.

Lidköpingslaget besegrade Hammarby med 6–4.

Sandviken vann borta mot Motala 8–6 medan Västerås fick slita hårt borta i regnmatchen mot Broberg, vann till slut med 3–0.

Foto: EIVIND VOGEL-RÖDIN
Patrik Nilsson.

De sämst placerade kvartsfinallaget började kvartsfinalserien på hemmais. Och precis som i elitserien vann Villa hemma mot Hammarby.

– Vi var inte riktigt med i första halvlek, vi var slöa och våra huvud hängde inte med, sade Hammarbys tränare Stefan ”Lillis” Jonsson.

Hammarby ryckte upp sig i andra halvlek, hade också en kvitteringsboll till 5–5 inne men målet dömdes bort. I stället kunde Villas Johan Andersson definitivt avgöra matchen på övertid, hans andra fullträff.

Hammarby måste nu vinna båda hemmamatcherna för att nå semifinal.

– Vi vann alla seriematcherna på hemmais och jag har goda förhoppningar om att vi ska klara det. Vi och Villa är ganska jämna som lag men vi är mycket bra på hemmaplan. Men för att vi ska vinna krävs det att vi spelar mer distinkt, sade Jonsson.

Motala chockade de flesta genom att ta ledningen redan efter två minuter av matchen genom Per Fahlén mot Sandviken, som vann elitserien. Sandvikens skyttekung Patrik Nilsson replikerade snabbt när han kvitterade genom ett hårt långskott.

Vetlanda och Edsbyn möts för i sin första match på måndagskvällen.

Resten av halvleken var uppvisning av Sandviken, som gav de andra motståndarna i SM-slutspelet en del att fundera på. För det var inte bara Patrik Nilsson som var ett orosmoln för hemmaförsvaret. De fyra första målen gjordes av fyra olika spelare och i många av Saik-anfallen var flera spelare inblandade.

Fast när målskörden skulle summeras var Nilsson ändå värst med tre mål, han har nu gjort 97 mål under säsongen.

Motala kom närmare i målprotokollet mot slutet av matchen men någon riktig chans att kunna komma ifatt hade laget inte, trots att Sandviken drog på sig en hel del utvisningar.

Matchen mellan Broberg och Västerås flyttades fram på grund av isproblem. När matchen väl kom igång blev regnet ett mycket störande moment.

Västerås fick utdelning tidigt i andra halvlek genom Joakim Magnus Joneby och ökade sedan på till 3–0 och har nu greppet om semifinalplatsen.

Kvartsfinal, första matchen

Broberg-Söderhamn–Västerås 0–3 (0–0)

Västerås: Magnus Joneby, Johan Geibert, Andreas Hammarbäck.

Publik: 1795.

Villa-Lidköping–Hammarby 6–4 (4–2)

Villa-Lidköping: Jesper Bryngelsson 2, Johan Andersson 2, Daniel Andersson, Martin Arvidsson. Hammarby: Lars Bryngelsson, Lars Karlsson, David Karlsson, Rickard Koch.

Publik: 2622.

Motala–Sandviken 6–8 (2–6)

Motala: Mattias Sjöholm 3, Pär Fahlén, Lukas persson, Patrik Spångberg. Sandviken: Patrik Nilsson 3, Linus Forslund 2, Henrik Hagberg, Magnus Myhrén, Stefan Söderholm.

Publik: 1122.

Sune Karlsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM