Nilsson jubilerade med 100 mål

Sandviken enkelt vidare till semifinal

SPORTBLADET

Sandvikens skyttekung Patrik Nilsson passade på att passera 100 mål under säsongen när Sandviken kvitterade ut en semifinalbiljett via 11–3 hemma mot Motala.

Västerås är också semifinalklart efter 7–4 hemma mot Broberg.

Foto: BILDBYRÅN
Patrik Nilsson.

Sandviken och Motala avgjordes på en vattensjuk is. Före matchen vräkte snön ner över Jernvallen och isen var knottrig som en skurbräda i första perioden, men bättre i de två andra då snön övergick i regn. Matchen spelades 3x30 minuter.

Precis som i söndagens kvartsfinal tog Motala ledningen, Patrik Spångberg målskytt. Och precis som senast vände Sandviken snabbt till ledning. Patrik Nilsson gjorde Sandvikens första, tredje och sjätte mål.

Fick på bra skott

Nilssons tredje mål i matchen var hans mål nummer 100 under säsongen. Jubileumsmålet bar en skyttekungs signum. Nilsson snodde bollen av Motalas Johan Jansson på offensiv planhalva och satte fart mot mål. En handfull Motalaspelare fanns runt Nilsson men trots det fick han iväg ett hårt skott som Motalas målvakt Alexander Wetterberg inte kunde stoppa.

– Man har ju vissa lägen man gillar bättre och jag kom ut i högerläge och fick på ett bra skott. Det kändes svinbra att göra det hundrade målet. Hade någon sagt att jag skulle göra så många innan säsongen hade jag inte trott det, sade Nilsson.

– Men jag kände ingen stress att göra det 100:e målet och hur det känns får jag väl ta efter säsongen. Nu blir det inget firande och det är laddning för nästa match som gäller, fortsatte han.

Matchen slutade 11–3 sedan Nilsson gjort ytterligare två mål och Sandviken är klart för semifinal. Motståndare för Sandviken blir Hammarby eller Villa. Sandviken har besegrat båda på hemmais men förlorat borta mot båda.

– Spelmässigt spelar det ingen roll men vi tar hellre Bajen. Dels är resan kortare och dessutom är det riktigt bra stämning på Zinkensdamm. I semifinal borde det kunna bli fyra, fem, sex tusen åskådare, sade Nilsson.

Tredje match för Hammarby

Hammarby var piskat att vinna hemma mot Villa för att få till en tredje och direkt avgörande match på fredag hemma på Zinkensdamm. Hammarby hade ett spelmässigt övertag i första halvlek men målmässigt var det oavgjort.

I andra halvlek var spelet lite mer tillknäppt och isen var svårspelad efter mycket regn, men Hammarby hade ett spelmässigt grepp och skapade också fler målchanser. Hammarby utnyttjade en hörna för att ta ledningen med 3–2 genom David Karlsson och minuten efter gjorde Rickard Koch 4–2 för Bajen som till slut kunde vinna med 5–3. Hammarby har nu 14 raka hemmasegrar under säsongen och kan på fredag ta en plats i semifinalen mot Sandviken.

Västerås vann också den andra kvartsfinalen mot Broberg, 7–4, och är klart för semifinal mot Edsbyn eller Vetlanda. Västerås var det bättre laget och hade redan i paus 5–2.

Edsbyn och Velanda möts för andra gången under onsdagskvällen.

FAKTA

Kvartsfinal 2 i bäst av 3

Sandviken-Motala 11-3(2–1, 5–2, 4–0)

Sandviken: Patrik Nilsson 5, Stefan Söderholm 2, Stefan Andersson 2, Linus Forslund, Magnus Muhrén. Motala: Patrik Spångberg, Erik Ågren, Anders Lindén.

Publik: 1448.

Sandviken vidare med 2–0 i matcher.

VästeråsBroberg-Söderhamn74(5–2)

Västerås: Andreas Hammarbäck 2, Andreas Östling 2, Johan Geibert, Patrik Anderbro, Klas Nordström. Broberg- Söderhamn: Johan Nygren, Johan Coch, Ted Bergström, Sergei Bezobrazov.

Publik: 1782.

Västerås vidare med 2–0 i matcher.

Hammarby-Villa-Lidköping 5-3 (2–2)

Hammarby: David Karlsson 2, Gustav Björkman 2, Rickard Koch. Villa-Lidköping: Jesper Bryngelsson, Johan Andersson, Martin Arvidsson.

Publik: 2717.

1–1 i matcher.