MILJONMATCHEN

Annandagen en ekonomisk dröm för hemmalagen

stormatch Bollnäs har all anledning att jubla. Dagens hemmamatch mot Edsbyn beräknas ge en miljon intäkter. FOTO: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Annandagen räddar bandyklubbarnas ekonomi.

Den största vinnaren i år: Bollnäs.

Klubben räknar med publiksuccé som vanligt – och en vinst på en miljon kronor.

– Det här är vår lilla SM-final, säger klubbens sportchef Sören Persson.

Sören Persson.

Annandagen är en drömdag för varje elitserieklubb.

Den långa traditionen med att seriens alla lag möts i ett form av derby lockar publik som bara SM-finalen på Studenternas i Uppsala kan mäta sig med.

Men nuförtiden handlar det inte främst om att upprätthålla en tradition för klubbarna. Matcherna, som lagen turas om att arrangera vartannat år, ger ett ordentligt och välbehövlig tillskott i klubbkassorna.

Bollnäs den stora vinnaren

Klubbarna tjänar flera hundratusentals kronor på matcherna.

Den stora vinnaren i år är Bollnäs som har hemmafördel mot Edsbyn.

2000 slog klubben rekordsiffror när 8 300 åskådare tog sig till Sävstaås för att se bandy. En siffra som Bollnäs omöjligtvis kommer i närheten av i år, trots att trycket varit stort på de förköpta biljetterna.

Föreningen räknar dock kallt med att minst 5 000 personer kommer på matchen.

Jämför det med Bollnäs högsta publiksiffra i år som var i hemmapremiären mot Sandviken, då kom 1 903 åskådare.

Omsätter drygt tio miljoner

Under en säsong omsätter Bollnäs drygt tio miljoner kronor – i dag kan föreningen få in så mycket som en miljon kronor.

– När vi tittar och jämför vår ekonomi så tittar vi inte år för år. Vi jämför i stället de år vi haft annandagsbandyn och de år som vi inte haft det. Så mycket skiljer det, säger Bollnäs sportchef Sören Persson.

Han fortsätter:

– Om vi möter Edsbyn en vanlig dag så skiljer det säkert 800 000 kronor i vår kassa mot om vi möter dem på annandagen hemma.

– Klart att det är en viktig dag. Det är en riktig höjdare.

FAKTA

Bollnäs–Edsbyn

Plats: Sävstaås. Tid: 15:00. Tips: 3–7.

Kommentar: Mästarna Edsbyn har bara förlorat en match den här säsongen (Västerås). Inget annat lag i serien producerar så mycket mål framåt. Edsbyn har gjort 88 (!) mål på elva matcher. Bollnäs inledde knackigt men börjar hitta sitt spel. Den här uppgiften är däremot alldeles för svår.

... och här är övriga matcher idag:

Hammarby–Sirius

Plats: Zinkensdamm. Tid: 13.15. Tips: 4–2

Kommentar: IK Sirius överraskade när laget slog topplaget Västerås och har fortsatt att skrälla flera gånger. Hammarby imponerade inte senast trots alla nyförvärv. Men en sådan här match på hemmaplan, med ett stort publikstöd vinner Hammarby.

Kungälv–V.Lindköping

Plats: Skarpe Nord. Tid: 13.15. Tips: 5–3.

Kommentar: Nykomlingarna Kungälv har börjat serien starkt. Villa-Lidköping har tyvärr tappat landslagsstjärnan Daniel Andersson som missar VM och tvingas vila flera veckor på grund av ett avslitet ledband. Tungt avbräck för klubben som sätter sina spår.

Västerås–Örebro

Plats: ABB arena syd. Tid: 13.15. Tips: 6–2.

Kommentar: Västerås är numret större i allting och har redan visat att laget är en utmanare till SM-guldet i år. Örebro ligger i botten av tabellen, men har fått ett oväntat och spännande nyförvärv i Linus Forslund. Forslund har tidigare spelat bredvid landslagsstjärnan Patrik Nilsson i Sandviken.

Motala–Vetlanda

Plats: Motala Isstadion. Tid: 14.00. Tips: 4–5.

Kommentar: Jonas Claesson har helt klart varit ett lyft för Vetlanda. Laget är dock ungt och kanske lite ojämnt emellanåt. Den störste spelaren hittills är Christoffer Edlund som nyligen blev uttagen i landslaget. IFK Motala har haft en ganska kärv start på säsongen. Imponerar inte.

Trollhättan–Vänersborg

Plats: Slättbergsbanan. Tid: 15.00. Tips: 1–4.

Kommentar: IFK Vänersborg jagar slutspelsplats och har överraskat flera gånger i år. Senast slog man Hammarby med 5–4. Bottenlaget Gripen/Trollhättan har endast vunnit en match i år, är alldeles för dåligt framåt och saknar en effektiv målskytt.

Sandviken–Broberg

Plats: Jernvallen. Tid: 15.00. Tips: 5–6

Kommentar: Sandviken blandar och ger. Seger mot Hammarby och Vetlanda, storstryk mot Vänersborg. Patrik Nilsson saknas, men Magnus Muhrén fortsätter att leverera och laget har gjort 60 mål hittills, näst bäst i serien. Det känns som att man kan slå vilket lag som helst förutom Edsbyn.

ARTIKELN HANDLAR OM