”Ryssarna lurade oss”

Föll efter fyra snabba: ”Ingen fattar att vi också har en taktik”

SPORTBLADET

Den nya offensivare taktiken skulle överraska Ryssland.

Men planen gick i baklås och Sverige släppte in fyra mål på 25 minuter.

– De lurar oss, säger förbundskaptenen Anders Jakobsson.

Foto: Foto: DANIEL NILSSON /BildbyrånFemte ryska guldet| Ryssland var helt överlägset i bandyfinalen i går. Sverige hade innan matchen vunnit de tre gånger de mötts tidigare i år, men när det
Femte ryska guldet Ryssland var helt överlägset i bandyfinalen i går. Sverige hade innan matchen vunnit de tre gånger de mötts tidigare i år, men när det verkligen gällde så räckte man inte ändå fram. Ryssland och Sovjetunionen har nu skrapat ihop 22 bandy-guld sedan 1983.

På förhand handlade VM-finalen om tänkande, samarbetande Sverige mot spelglada Ryssland.

Efter sex mål framåt och ett insläppt vill ryssarnas lagkapten Mikhail Sveshnikov sudda ut de stämplarna.

– När Sverige vinner är det taktiskt och smart. När vi vinner är det för att vi är bra spelare. Ingen fattar att vi också har en taktik, säger han till Sportbladet.

”Avväpna Östling”

Enligt Sveshnikov berodde inte manglingen på att ryssarna var kvickare eller mer tekniska.

Den berodde på att de hade sönderanalyserat motståndarna.

– Vi visste exakt hur Sverige skulle spela mot oss, det gällde att åka massor för att avväpna Östling och Johan Andersson. Gör man så är det ganska lätt att komma mot tre svenska försvarare, säger han.

Kraften går ur oss

I femte minuten gled Tyukavin igenom det svenska försvaret och skickade in bollen i bortre krysset. Två distansskott och en hörnvariant senare visade resultattavlan 4–0, de svenska huvudena hängde.

– När vi åker på två-tre snabba går kraften ur oss och självförtroendet försvinner, säger förbundskaptenen Anders Jakobsson.

Hur var taktiken?

– De tre senaste matcherna mot Ryssland har vi försökt gå fram mer och anfalla. Nu genomförde vi också matchen så som vi hade sagt.

I efterhand: borde ni inte spelat mer defensivt?

– Nej, problemet är att vi spelade bort bollarna där man inte får göra misstag, så de kontrade bort oss. De lurade oss.

FAKTA

Kenth Hultqvist, förbundskapten när Sverige senast slog Ryssland i en VM-final: Så ska vi vinna...

1: Stäng alla dörrar första kvarten, man får inte ge ryssarna en bra start. 2: Våga utmana och dra din motståndare, de är inte lika bra defensivt. 3: Lyft långa bollar mot anfallarna. 4: Spela på deras misstag, satsa på kontringar.