Vetlandas vapen – Klüfts tränare

Spelarna starkare än någonsin – tack vare Bergvall

Foto: Bildbyrån
Vetlandas vapen i jakten på SM-guldet: De är starkare än någonsin – både fysiskt och mentalt. Allt tack vare demontränaren Agne Bergvall.
SPORTBLADET

Se upp, Sirius.

Vetlanda tänker visa musklerna i bandyns SM-slutspel.

Demontränaren Agne Bergvall har gjort spelarna starkare än någonsin, både fysiskt och mentalt.

– Jag har aldrig träffat någon som sprider en sådan energi, säger mittfältaren Per Einarsson.

Agne Bergvall – mest känd för sitt arbete med friidrottsstjärnor som Carolina Klüft och Sanna Kallur – har jobbat med Vetlandas bandylag under tre säsonger.

Allt började med att han våren 2006 blev kontaktad av Per Einarsson.

– Jag hade haft en tid med mycket skador, inte kunnat följa min elitsatsning på bandyn och ville göra något åt det. Då visste jag inte hur otroligt kunnig och vilken inspiratör han är, säger 24-åringen.

Gav resultat

Samarbetet gav resultat och ledde till att Bergvall och två av hans medarbetare, Per Karlsson och Janne Bengtsson, snart var anställda som klubbens fystränare.

– Vetskapen om vad han har uträttat ger en tillit till hans idéer. Under åren vi har samarbetat har jag bara stått över tre-fyra matcher. Det är fantastiskt. Tidigare stod jag över minst lika många matcher varje säsong, säger Per Einarsson.

Agne Bergvall och Per Karlsson finns på Tjustkulle i princip varje vecka för att hjälpa till med fysträningen och ingjuta mod i truppen.

Kan alltid ringa

– Till Agne kan man ringa när som helst på dygnet. När man lägger på luren är man sugen på att ge allt igen. Det känns som att han är närvarande hela tiden, säger Per Einarsson.

Agne Bergvall hade ingen koppling till bandyn men har under åren med Vetlanda blivit förälskad i sporten och dess utövare.

”Positiva människor”

– Jag åker på så många matcher som möjligt och har säkert sett två tredjedelar av alla hemmamatcher. Vetlanda är ett gott gäng och en go’ förening. Bandyspelare har ett djävulskt hjärta. Det är inte avlöningen den 25:e som är avgörande utan kärleken till idrotten. De flesta jobbar. Det är positiva människor som vill utveckla sin idrott, säger 46-åringen.

”Kommer ha koll”

På grund av inomhus-SM i friidrott missar han dagens kvartsfinal mot Sirius men på måndag, då returen spelas på Studenternas IP i Uppsala, är han på plats.

– Men jag kommer att ha koll på läget i dag. Lita på det. Jag räknar med att det blir seger till rätt lag, säger Agne Bergvall.

FAKTA

Sportbladet tippar matcherna

I dag:

Vetlanda–Sirius

Avslag: 15.45

Så gick det i grundserien: 19/11: Vetlanda-Sirius 5-0, 8/2: Sirius-Vetlanda 9-3.

Tipset: Vetlanda, som slog Edsbyn i den sista elitserie-

omgången, har prickat in formtoppen lagom till SM-slutspelet. Smålänningarna vinner med 2–1 i matcher.

Vänersborg–Edsbyn

Avslag: 17.00

Så gick det i grundserien: 12/11: Vänersborg-Edsbyn 3–6, 18/2: Edsbyn–Vänersborg 7–6.

Tipset: Klasskillnad. Edsbyn tar sig till semifinal efter 2–0 i matcher. Guldet ska, som vanligt, hem till byn.

I morgon:

Hammarby–Sandviken

Avslag: 15.45

Så gick det i grundserien: 14/11: Hammarby–Sandviken 2-8, 13/2: Sandviken–Hammarby 4–6.

Tipset: Hemvändarnas Hammarby har bredden, Sandviken spetskompetensen. Magnus Muhrén (bilden) och Daniel Mossberg leder Sandviken till seger med 2–1 i matcher.

Broberg–Västerås

Avslag: 17.00

Så gick det i grundserien: 19/12: Broberg–Västerås 2–3, 11/1: Västerås–Broberg 4–3.

Tipset: Trots generationsskiftet finns det fortfarande gott om rutin i VSK. Broberg har något stort på gång i framtiden, men den är inte här än. Den stundande kvartsfinalen vinner Västerås med 2–0.