Domare knockades av inkastad bandyboll

Linjedomaren Tomas Ljung föll till marken i smärtor efter att ha träffats av en bandyboll – kastad från läktaren.

Foto: SVT Sport
SPORTBLADET

SM-semifinalen mellan Sandviken och Västerås SK skakas av ett tråkigt efterspel. Linjedomaren Tomas Ljung föll till marken i smärtor efter att ha träffats av en bandyboll – kastad från läktaren. Nu ska Bandyförbundet granska klubbarnas ansvar.

– Jag har en blödning och är hårt lindad, men jag vet att polisen grep två stycken, det känns skönt, säger Ljung till Sportbladet.

Sandviken vann den första SM-semifinalen mot VSK med 4–1 på Jernvallen under söndagskvällen. I slutet av matchen tilldelades Saik två frislag med kort mellanrum.

– Då känner jag en svidande smärta någonstans på ryggen nedåt låret. Det gick några sekunder sedan tvingades jag sätta mig ned för att uthärda smärtan, berättar Tomas Ljung när Sportbladet når honom.

– Jag fick en rejäl lårkaka och en blödning, nu sitter jag i bilen hårt lindad.

Västerås bandysupporter har tidigare varit i blåsväder.

– Jag törs inte säga vem det var, men polisen har gripit två stycken. Det här har väl aldrig hänt tidigare i historien, i alla fall inte mig, säger Tomas Ljung som har dömt bandy i tio år.

Då det bara återstod minuter av matchen kunde Ljung fullfölja sitt uppdrag. Under måndagen kommer Tomas Ljung tillsammans med huvuddomaren Peter Öhrlund skriva och lämna in en anmälan till Bandyförbundets tävlingskommitté.

– Så fort vi får in anmälan från domarna ska vi begära in all information som vi kan tänkas behöva. Vad det handlar om nu är att granska klubbarnas ansvar i ärendet, hemmalaget har ett ansvar för säkerhetsarrangemangen men även bortalaget har ett ansvar för sina supportrar, säger Mats Westling, ordförande i tävlingskommittén.

– Utredningen får visa om och hur en klubb ska kunna förhindra att tokskallar, i det här fallet från Västerås, beter sig så här, fortsätter Mats Westling.