Holm: Holmberg är symbolen för nya VSK – kaxig & ödmjuk

SPORTBLADET

UPPSALA. Spelarna i Västerås tog trappan upp till podiet, tittade ut över Studenternas IP och gav full hals:

– SM-guld, SM-guld, SM-guuuuuld.

Inte en människa lyssnade.

Det var annorlunda i går, när de gjorde om det efter att ha blivit svenska mästare inför drygt 20 000 åskådare.

Mörkret hade sänkt sig över Uppsala när tre av Västerås bandykungar – Tobias Holmberg, Patrik Anderbro och Jonas Nilsson – lämnade slottet i sällskap med en flaska champagne.

De hade mycket att fira, ett SM-guld som alla – förutom spelare och ledare i VSK – hade placerat i Edsbyn.

Anderbro, i finalen lika kylig som den uppländska natten, öppnade buteljen och sprutade åtminstone sju liter ur enlitersflaskan.

Det mest oväntade inträffade

När han var klar med sin uppvisning visade det sig att hälften av innehållet var kvar.

Det var en dag där det mest oväntade inträffade.

– Ursäkta, men det här var ditt första SM-guld. Du har övat på att spruta champagne, va?

– Nej, men efter träningen i går övade vi faktiskt på att gå uppför trappan på Studenternas. När vi stod där visualiserade vi bucklan, svarade Anderbro.

– Vi ville ju inte gå fel när vi väl hade vunnit, tillade Jonas Svensson och skrattade.

Gjorde allt rätt

Tobias Holmberg sa inget, förhindrad av flaskan mot hans läppar. Han är värd varje droppe, varenda ryggdunkning, varenda kontraktsförslag som kommer att följa gårdagens succé.

21-åringen dundrade in bollen som betydde 1–1 och spelade fram tvåmålsskyttarna Anderbro och Nilsson till de övriga målen. Den som spelar sin första SM-final brukar bli blockerad av allvaret och se det skrämmande i det underbara publikhavet, men Holmberg är inte som andra bandyspelare. Han gjorde allt rätt, var bäst och effektivast av alla spelare på isen.

Tror på sig själva

Tobias Holmberg är en symbol för det nya Västerås, kaxig och ödmjuk i ett. Tränarna Andreas Westman och Jonas Holgersson är likadana. Annars hade de knappast beordrat sina spelare att inta podiet efter träningen, ett dygn före avslag. De tror på sig själva och de sina – och den som tror kan oavsett ålder.

Den inställningen går bara att älska – och det var den som gjorde VSK till svenska mästare för första gången sedan 2001.

Alla – förutom spelare och ledare i VSK – förväntade sig att en blytung lagmaskin i blått och rött skulle styra händelserna på isen, men det var Västerås som öppnade mest offensivt.

Grattis svensk bandy

Spelarna skulle ha det där guldet, och de skulle spela sig till det. Västerås lyckades med det, med ett lagbygge som är allt annat än klart.

Personligen trodde jag som alla andra – förutom spelare och ledare i VSK – att Edsbyn skulle ta sitt sjätte raka SM-guld.

Vi hade fel, och det var det bästa som kunde hända sporten. Edsbyns dominans riskerade att döda intresset för bandyn, som nu har alla förutsättningar att fortsätta att växa i populari-tet.

Så grattis, Västerås.

Grattis, svensk bandy.