Bergwall firade med mirakelseger

SPORTBLADET

I och med den imponerande 5–4-segern mot Ryssland blev Marcus Bergwall tidernas meste svenske landslagsman i bandy.

Och han kommer att minnas dagen länge – vare sig han vill det eller inte.

Foto: Bildbyrån
Marcus Bergwall historisk landslagsman.

Den 37-årige Marcus Bergwall har nu spelat otroliga 130 landskamper, en fler än den tidigare rekordhållaren Pelle Fosshaug.

Bergwall hyllades före avslag med en specialtröja och artiga applåder av publiken i Olympiskij-hallen i Moskva, men sedan var det roliga slut.

– Jag var bedrövlig. Jag missade en straff, slog bort bollar, åkte fel och klubban kändes som en stock i handen. Men det är otroligt skönt att de lyckades vända matchen, sade Bergwall och väljer medvetet att säga ”de” och inte ”vi” om sitt lag.

Efter en period av rysk dominans kom straffmissen i allra sämsta läge.

Ryssland ledde med uddamålet när Bergwall skrinnade fram till straffpunkten – och missade.

– Det går inte att skjuta den mer mitt på än vad jag gjorde, jag verkade försöka att skjuta den rakt igenom målvakten. Och när de sedan gör 3–1 bara sekunder senare så kändes det ju ännu värre, sade Bergwall.

Men Sverige lyckades än en gång att få upp farten i andra halvleken och vände 1–4-underläget till en seger. Därmed har Sverige spelat 9–0 i de två andra halvlekarna mot Ryssland och Finland.

Förbundskapten Anders Jakobsson:

– Jag fattar inte vad vi håller på med. Den enda förklaring jag har är att ända från att man börjar spela bandy så värmer man upp en timme före match, och sedan går in och samlar ihop sig. Här kommer vi inte ut på isen förrän tio minuter före, och kanske innebär det att vi är slöstartade. Jag lovar att det inte är något medvetet taktiskt drag. Jag skulle hellre leda med 3–0 i halvtid än att ligga under med fyra mål, sade Jakobsson.

David Karlsson kvitterade ryssarnas ledning innan vänsterhalven Anders Östling räddade Marcus Bergwalls jubileumskväll med det sista av sina tre mål.

– Vi var alldeles för avvaktande i början, tittade mest på varandra och hoppas att någon annan kan göra något. Men när vi väl kör allihopa så visade vi ju äntligen att vi är ett mycket bra lag, sade Östling.

Segern kunde dessutom varit ännu större, svenskarna missade flera frilägen, två straffar – även Patrik Nilsson, som fick kliva mållös av isen i en tävlingsmatch för första gånger under säsongen, missade en straff – och gjorde bara ett hörnmål.

Marcus Bergwall spelade upp sig i andra halvlek, och kommer garanterat att minnas sin 130:e landskamp när karriären är slut, även om den inte var bland hans bästa.

– Ja, du. Det var väl roligt att ha spelat flest av alla. Men den här landskampen är inte ens bland de 120 bästa, om jag säger så...

I och med segern får Sverige troligen möta Kazakstan i lördagens semifinal. Finland och Kazakstan möts under torsdagen, förloraren ställs mot Sverige i semi och vinnaren får möta Ryssland.

VM fortsätter för svensk del med match mot Norge på torsdagen.

FAKTA

Meste landslagsmän i bandy

130: Marcus Bergwall (Boltic, Hammarby, BolticGöta, Raketa Kazan, Dynamo Moskva)

129: Per Fosshaug (Falun, Vänersborg, Västerås)

127: Hans Johansson (Edsbyn, Västerås)

117: Ola Johansson (Edsbyn, Boltic, Västerås)

115: Andreas Bergwall (Kungälv, Västerås, Vetlanda, Hammarby, Raketa Kazan)

114: Sören Boström (Västanfors, Västerås)

110: Mikael Forsell (Villa-Lidköping, Boltic)

109: Bernt Ericsson (Falun, Boltic)

107: Stefan ”Lillis” Jonsson (Ljusdal, Västerås, Hammarby)

106: Bengt ”Pinnen” Ramström (Örebro, Boltic)

Källa: Svenska bandyförbundet/TT.