Sverige slipper Finland i semi

Ställs mot Kazakstan

SPORTBLADET

MOSKVA. En läggmatch åt båda håll eller bara en dålig bandymatch?

Fan vet.

Finland kunde till slut inte låta bli att vinna – och därmed får Sverige möta Kazakstan i lördagens semifinal.

Det var ingen vacker syn inne på Olympskij-arenan i Moskva.

Förloraren av den avslutande gruppspelsmatchen mellan Finland och Kazakstan skulle få möta Sverige i semifinal medan vinnaren tvingas besegra svårspelade Ryssland för att nå VM-final.

Finland gjorde ett snabbt 1–0-mål men sedan var siktet tyvärr plötsligt felinställt.

Efter att Sami Laakonen skjutit en straff mitt i magen på målvakten vände kazakerna, och ledde med 4–1 efter en timmes spel.

Upprörda känslor

Finlands förbundskapten Sören Persson var upprörd efter halva matchen.

– Här pratar vi om att gå ut och köra över dem, och så blir det så här dåligt. Jag är otroligt arg just nu, sade han.

Den efterföljande utskällningen i halvtid hjälpte inte till en början. Först efter 70 minuters spel vaknade finländarna till liv och lyckades få in bollen och sedermera kvittera till 4–4.

Petteri Lampinen förstod inte vad det var som just hände.

– Det är svårt att spela en sådan här match, när båda lagen redan är klara för semifinal. Vi ville verkligen vinna matchen, men i första halvleken blev det bara ”joll”. Vi ville undvika att det skulle bli snack om en läggmatch och så blir det så otroligt dåligt ändå. Jag har ingen förklaring, sade Lampinen.

Sören Persson var något gladare efter slutsignalen, efter att Finland till slut vunnit matchen efter straffläggning:

– Underbart att vi till slut kan vinna en sådan här match och visa att vi fan-i-mig inte ska spela någon läggmatch, sade Persson.

– Felet är att sådana här matcher inte ska finnas över huvud taget. Det här måste Fib (det internationella förbundet) fixa till.

Schemaändring?

Trots den sena segern höjs flera röster än en gång om att VM-upplägget måste göras om och att de betydelselösa matcherna måste bort från spelschemat.

På fredagen har det internationella bandyförbundet sin årliga kongress, det återstår dock att se om de kan komma överens om en förändring redan till VM 2009.

– Ett sätt att undvika sådant här är att till exempel ettan i gruppen går direkt till final, säger Radiosportens expertkommentator Kenth Hultqvist.

Sverige vann sin avslutande match mot Norge med 17–3 sedan skyttekungen Patrik Nilsson gjort fyra nya mål – och därmed gick svenskarna obesegrade genom gruppspelet.

Lördagens semifinaler: Ryssland–Finland, Sverige–Kazakstan.

Niclas Green/TT