Sen vändning gav semifinal

Mästarna Edsbyn visade klass

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Vetlanda ledde med 3–1 med åtta minuter kvar av matchen. Ändå vände Edsbyn till seger med 4–3.

Det regerande mästarlaget är nu klart för semifinal i bandyns SM-slutspel.

Trots att Vetlanda bara förlorade med uddamålet på hemmaplan i den första kvartsfinalmatchen var det få som trodde att smålänningarna skulle ha någon chans i Edsbyns inomhusarena på onsdagskvällen. Men Björn Danielsson och Christoffer Edlund pangade in varsin hörna i den första halvleken, medan Magnus Olsson var den ende som nätade för Byn.

– Vetlanda spelade smart. De backade hem med nästan hela laget och gjorde det trångt för oss, sade Edsbyns Daniel Jonsson till Radiosporten.

När Edlund sedan ökade på bortaledningen till 3–1 började paniken att sprida sig i laget som vunnit fyra raka SM-guld.

– Det kändes djävligt tungt när det stod 1–3, vi fick inte spelet att stämma. Men vi fick lite ytor när de fick en utvisning på slutet, sade Daniel Jonsson efteråt.

Det återstod tio minuter när Vetlandas Per Einarsson åkte på en tiominutersutvisning, då vände Edsbyn på matchen:

Med bara sju minuter kvar av ordinarie tid reducerade Jonas Edling till 2–3, framspelad av lagkaptenen Magnus ”Kuben” Olsson.

Hårdskjutande Joakim Hedqvist fick träff på hemmalagets tionde hörna för kvällen i den 85:e matchminuten, och kvitteringen till 3–3 var ett faktum.

När bara sekunder återstod så fick Daniel Jonsson bollen av Daniel Liw på mittplan.

– Det var bara att satsa framåt.

Det gjorde Jonsson, och avgjorde. Den ovane matchhjälten, som bara gjorde sex mål på 26 matcher i elitserien, prickade in 4–3 i den andra tilläggsminuten. Bara sekunder senare ljöd slutsignalen.

Nu är det bara Västerås som står mellan Edsbyn och den femte raka finalen på Studenternas i Uppsala den 15 mars.

– Då måste vi spela bättre. Västerås har ett bra gäng, summerade Daniel Jonsson.

På den andra halvan är Sandviken redan klart för semifinal. Hammarby och Villa spelar en avgörande kvartsfinal i Stockholm på fredag, segraren där ställs mot Sandviken.