”Bandy är en komplex sport”

Bergman debuterar som kapten

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
VM är inställt – det är negativt för svensk bandy. ”Det är viktigt med mästerskap”, säger Franco Bergman.
SPORTBLADET

Med målet att försvara Sveriges VM-guld tog Franco Bergman, 44, över bandylandslaget.

Nu blir det inget världsmästerskap.

Surt sa räven och raskade över isen.

– Det är tråkigt för bandyn som sport, säger den nye förbundskapten.

Du debuterar som förbundskapten under helgen, då Sverige möter Ryssland i Västerås och Vänersborg. Nervös?

– Nej, det är jag inte. Det ska bli roligt. Det har aldrig spelats landskamper så här tidigt. Det känns bra att vi har hallarna.

Målvakten Andreas Bergwall är det enda Rysslands-proffset i truppen. Det måste underlätta ditt arbete, att de flesta svenskar har flyttat hem.

– Ja, det är klart. Det är bra för svensk bandy att profilerna syns på arenorna i Sverige. Samtidigt kan man vända på det, att det vore bra om fler svenskar spelade i Ryssland. Det är viktigt att dörren hålls öppen så att yngre spelare ser möjligheten att tjäna pengar på sin idrott.

Hur mycket tjänar du som förbundskapten?

– Inte mycket. Tittar man på pengarna skulle man hålla på med en annan idrott.

Mästarlaget Västerås har bara en spelare med i din första trupp, debutanten Tobias Holmberg. Edsbyn, som föll i SM-finalen med dig som tränare, representeras av fem spelare. Förklaras det med att du har tränat Edsbyn de sju senaste åren?

– Nej, jag har utgått från VM-truppen. Landslaget gjorde ju en väldigt bra prestation.

När ska du övertala Magnus Muhrén att göra comeback i landslaget?

– Honom behöver jag nog inte övertala. Det finns otroligt många duktiga spelare som inte är med i truppen – Anders Östling, Andreas Eskhult, Daniel Liw...

Förra året utsågs du till årets ledare inom svensk bandy. Vad gör dig till en bra ledare?

– Det ska andra svara på, men jag är en idrottsnörd och brinner för det här. Jag är lugn och analytisk och försöker alltid vara väl förberedd.

Hur ska du sätta din prägel på landslaget?

– Det finns en utvecklingspotential när det gäller omställnings- och djupledsspelet. Bandyn blir tätare och tätare, så det är viktigt att kunna ställa om snabbt.

Vad är så fascinerande med bandy?

– Hastigheten, att det går så fort. Sedan är det en väldigt komplex sport. En spelare måste vara bra på mycket. Att jag började med bandy föll sig naturligt eftersom jag är uppvuxen i Edsbyn. Vi spelade landbandy på rasterna och på luncherna hände det att vi drog på oss skridskorna. Jag var skolkamrat med Hasse Johansson och Micke Erlandsson, som båda har spelat i landslaget.

Du är den lågmälda typen. Händer det att du blir riktigt förbannad?

– Ja, visst bubblar det inombords ibland. Då försöker jag räkna till tio och få ut något bra av det. Ibland kommer det ut och då känner nog spelarna att det inte har varit bra, att något måste göras. Det är en väckarklocka.

Du blev blåst på den stora utmaningen – att försvara Sveriges VM-guld. Finland hoppade av som arrangör och Sverige ville inte ta över värd-skapet. Nu blir det inget VM i vinter.

– Det är tråkigt, för förra säsongen hade vi ett väldigt bra VM i Sverige. Det är viktigt med mästerskap, så att sporten syns i media.

Vilket lag blir svenska mästare i vinter?

– Sandviken såg starkast ut av de svenska lagen i Champions Cup.