Spelarna livrädda – för bandybollen

”Det kan vara en dödsdom att stå kvar”

Foto: Foto: BILDBYRÅN
STOPP Förra året sjönk antalet hörnmål rejält. En anledning verkar vara att Gripen började med köttmurstaktiken, något de andra klubbarna tagit efter.
SPORTBLADET

Det görs allt färre hörnmål inom bandyn.

Förklaringen?

Spelarna bildar köttmur.

– Det kan vara en dödsdom att stå kvar på mållinjen, säger Edsbyns skarpskytt Joakim Hedqvist.

Hedqvist, som är en av världens bästa skyttar, älskar att skicka iväg rullande bollar i närmare 200 kilometer i timmen.

Han är inte lika road när motståndarlagen skapar hörnor.

Då är han en av spelarna som med skräck i blicken tar plats på mållinjen. Att stå där, utan skydd på överkroppen, kräver sin man.

– Jag är ingen fantast av att stå kvar på linjen, men vi har bestämt oss för att göra det. Det är bara att blunda och hoppas på det bästa. Det är otäckt när man inte har något för ansiktet. Förr eller senare kommer det att inträffa en olycka, att någon får bollen i ansiktet. Då kan det bli riktigt olyckligt, säger Joakim Hedqvist.

För några år sedan rusade i princip samtliga utespelare mot motståndarlagens hörnskyttar, men i dagens bandy existerar inte mycket till rus.

”Känslan är färre mål”

Sju-åtta spelare står i regel kvar för att krympa målet.

– De sämre skotten, som går i midjehöjd, stoppas ofta. Känslan är att det har blivit färre hörnmål, säger Hedqvist.

Bevisligen är det så. Förra säsongen sjönk antalet hörnmål i grundserien från 450 till 304, vilket inte enbart förklaras med att möjligheten till dubbelhörnor är borttagen.

Gripen började med köttmurstaktiken och i dag har i princip alla klubbar tagit efter.

Fördelen är att målvakterna får fri sikt. Dessutom krävs det bättre precision för att göra mål.

Gripen revolutionerade

– Man måste skjuta högt, över hjälmarna. Där finns det två-tre decimeter att gå på. Det är bara flyt när andra bollar slinker in. Bevisligen är det en effektiv taktik, säger Vetlandas Tomas Knutson.

Anders Svensson, Edsbyns landslagsmålvakt, anser att Gripen revolutionerade bandyn med sitt nytänkande.

– Som målvakt föredrar jag att spelarna står kvar.

Tidigare kunde jag ha åtta man framför mig. Då var det omöjligt att se bollen. Jag förstår att många utespelare tycker att det är otäckt att stå på mållinjen. Att vänta på att få ett blåmärke är inte så roligt, men det tar man för att vinna en match, säger han.

FAKTA

Titta – så många hörnmål har gjorts i grundserien de senaste säsongerna

2009-2010: Totalt: 57. Bästa laget: Bollnäs, 12. Sämsta lagen: Vänersborg, Kungälv, Katrineholm och Falun, 1. Bästa skyttarna: Joakim Hedqvist, Edsbyn, och Magnus Muhrén, Sandviken, 4.

2008-2009: Totalt: 304. Bästa laget: Edsbyn, 46. Sämsta laget: Villa-Lidköping, 11. Bästa skytten: Tomas Knutson, Örebro, 12.

2007-2008: Totalt: 450. Bästa laget: Edsbyn, 59. Sämsta laget: Tillberga, 16. Bästa skytten: Joakim Hedqvist, Edsbyn, 21.

2006-2007: Totalt: 495. Bästa laget: Edsbyn, 46. Sämsta lagen: Falun och Tillberga, 21. Bästa skyttarna: Joakim Hedqvist, Edsbyn, och Jesper Bryngelson, Boltic, 13.

2005-2006: Totalt: 471. Bästa laget: Edsbyn, 48. Sämsta laget: Derby, 16. Bästa skytten: David Karlsson, Hammarby, 16.