Misstänks for grova brott

Mannen bakom Edsbyns framgångar uppges ha pumpat in 19 miljoner kronor i klubben – svart

SPORTBLADET

Ulf Järvefelt, företagaren som döljer sig bakom Edsbyns framgångar, misstänks för grova skatte- och bokföringsbrott.

Enligt Skatteverkets utredning har han pumpat in 19 miljoner kronor svart i bandyklubben.

Foto: Leif Larsson, Ljusnan
Ulf Järvefelt.

Ulf Järvefelt började engagera sig i bandyn i början av 1990-talet och drömde om att göra Edsbyns IF till världens ledande klubb.

Han var på god väg att lyckas.

”Byn” invigde 2003 landets första inomhushall och vann fem raka SM-guld 2004–2008.

– Ulf har betytt otroligt mycket för sporten. Utan honom hade inte bandy-Sverige sett ut som det gör i dag, med så många bandyhallar, säger Joakim Hedqvist till Sportbladet.

Klubbens skyttekung pratar gärna om eldsjälen Ulf Järvefelt, men väljer att inte kommentera företagaren med samma namn.

Problemet är att 52-åringen från Bromma, som valdes till Edsbyns hedersordförande, misstänks ha pumpat in svarta pengar i föreningen.

”Inga kommentarer”

Sedan i våras pågår en omfattande ekobrottsutredning mot Järvefelt. Enligt Skatteverket har han, efter en serie falska handlingar, tagit ut 29 miljoner kronor ur sina egna bolag och fört över en stor del, 19 miljoner, till bandyklubben.

Nyhetssajten helahälsningland.se skriver att Järvefelt har erkänt lagöverträdelserna men också att han överklagat Skatteverkets beslut om upptaxering eftersom han anser att brotten inte har riktats mot staten utan hans bolag i Celox-koncernen.

– Vi har inga kommentarer, säger Stefan Karlsson, Edsbyns sportchef.

Ulf Järvefelt har lämnat sina uppdrag i Edsbyn, men är fortfarande engagerad i Svenska bandyförbundet. Han ingår i Internationella kommittén tillsammans med bland andra förbundsordföranden Håkan Ramsin och sportchefen Rolf Käck.

– Vi har styrelsemöte i morgon och då kommer det här att bli en diskussionsfråga. Jag behöver få andrum och kan tänka mig att förbundet som sådant vill göra ett uttalande. Jag är inte beredd att uttala mig om hur det här kan ha skadat bandyn, men vi måste alla följa det regelverk som är uppsatt, säger Rolf Käck.

Sportbladet har utan framgång sökt Ulf Järvefelt för en kommentar.