Bandystjärnan åtalas för hets mot folkgrupp

”Ett tragiskt missförstånd”

SPORTBLADET

IFK Vänersbors nyförvärv Alexander Mayborn åtalas för hets mot folkgrupp.

26-åringen skrev i vintras ett inlägg i sin blogg inför fotbollsmatchen mellan Liverpool och Tottenham där han bland annat använde orden: "sen väntar kvällens drabbning mellan vackra Pool och de giriga judarna och i kväll vill jag se Liverpool forcera framåt hårdare än tyskarna gjorde på kristallnatten".

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Mayborn.

Bandyspelaren Alexander Mayborn förnekar brott men åtalas nu för hets mot folkgrupp vid Vänersborgs tingsrätt för inlägget i sin blogg. Sportbladet har utan resultat sökt 26-åringen men i januari beskrev Mayborn allt som ett skämt.

– Ja, vafan...det är inte kul om någon tar illa vid sig. Det här är ett tragiskt missförstånd, nazism och rasism är saker som jag tar avstånd från, sade Mayborn då..

Men formuleringar som ”giriga judar” och referenser till kristallnatten...var det så smart?

– Med facit i hand var det klumpigt. Det är mer jargongen när man pratar med sina polare, men det är kanske dumt att skriva det. Men slår du på TV:n och ser något humorprogram så hör du sådant här, och då blir det inget liv. Men i framtiden kommer jag tänka till både en och två gånger innan jag skriver något.

Mayborn tog senare bort inlägget och bad om ursäkt. 26-åringen ska i vinter spela bandy för IFK Vänersborg efter att ha lämnat Gripen.