Edsbyn starkast i hälsingederby

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Ingen publiksuccé och gästande Edsbyn var också ofina att sno med sig båda poängen hem från det laddade derbyt mellan Bollnäs och Edsbyn. Edsbyn vann 3–1.

– Alltid skönt med derbysegrar. Vi jobbade stenhårt hela matchen, det avgjorde, sade Edsbyns siste målskytt Jonas Edling.

Annandag jul vräkte snön ner över Bollnäs, det klassiska derbyt mot Edsbyn ställdes in. Matchen som var tänkt som en rejäl kassako för hemmaklubben blev nu "bara" ett välbesökt derby.

– Hemmapubliken kan man inte klaga på, de kom. Men det var väldigt glest på Edsbyns sida, vilket känns tråkigt, sade Bollnäs sportchef Sören Persson som räknade med att klubben gick miste om 200 000 kronor i intäkter i och med det nya speldatumet.

På isen var det Edsbyn som styrde spelet, som blev väldigt tillknäppt då båda lagen valde att säkra hemåt väldigt mycket. Edsbyns försvar var otroligt tätt matchen igenom. Bollnäs skapade inte mycket. Kvitteringen till 1–1 kom på hörnretur. Den ende som lyckades hitta vägar mellan de vitklädda Edsbyspelarna var Per Hellmyrs. Han lyckades sånär med ett par långa soloräder och hans framspelning till Daniel Skarps var av världsklass, det var inte avslutningen. Långt därifrån.

Edsbyn gjorde sina två första mål efter hörnor. Jonas Edling satte spiken i hemmakistan efter ett friläge i slutminuterna när Bollnäs jagade kvittering.

Edling var en av de yngre spelarna när Edsbyn inledde storhetsperioden som gav fem raka SM-guld. Nu är han en av lagets mest rutinerade. Edsbyn kan ha något stort på gång igen. Edsbyn har släppt in minst mål av alla lag i elitserien, 50 på 15 matcher.

– Vi jobbar stenhårt över hela banan för att försvara vårt eget mål, och det gör vi bra. Vi har många nya unga spelare och alla jobbar för varandra. Sammanhållningen i laget är mycket bra, sade Edling.

Tack vare derbysegern är Edsbyn nu fyra i tabellen, bara en poäng efter tvåan Villa.

Redan på torsdag möts Edsbyn och Bollnäs igen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM