KAPTEN-PAKTEN

Jagar VM-guld – då tar bandylandslaget hjälp av Erik Hamrén

Foto: MAGNUS SANDBERG
Två förbundskaptener som samarbetar: Franco Bergman och Erik Hamrén.
SPORTBLADET

Sverige besegrade Norge med hela 12–0 i bandy-VM i Kazan.

Då hördes ett jubel från fotbollsvärlden.

– Jag kommer att följa VM med större intresse än tidigare, säger Erik Hamrén, som har inlett ett samarbete med förbundskaptenskollegan Franco Bergman.

Hur ska ett landslag som kan vinna VM-guld för tredje året i rad fortsätta att utvecklas? Franco Bergman ställde sig frågan och riktade blicken mot fotbollen.

Där såg han Erik Hamrén, som ställde sig positiv till ett erfarenhetsutbyte. Sedan i höstas har förbundskaptenerna träffats för att lära av varandra.

”Många likheter”

– Ska vi fortsätta att vara bäst i världen måste vi utvecklas, och fotbollen ligger längre fram. Det är alltid bra att byta erfarenheter och båda sporterna handlar ju om att bygga ett fungerande lag av individer, säger Bergman.

– Ja, det finns många likheter i ledarskapet, hur man ska hantera individerna och få dem att prestera tillsammans. Finns ambitionen och viljan lär man sig alltid något av andra. Där är vi lika, Franco och jag, säger Hamrén.

Förbundskaptenerna är knappast främlingar inom varandras idrotter. Franco Bergman har spelat fotboll för Edsbyn och vann ett år skytteligan i division 4.

– Jag har faktiskt mött Tomas Brolin, när han spelade för Näsviken, berättar han.

Erik Hamrén kommer ursprungligen från Ljusdal, där han växte upp med bandyn. Han var själv en talang och har som bandyspelare ingått i både Ljusdals och Selångers allsvenska trupper.

– Jag var inte tillräckligt bra för att få spela en allsvensk match, men i B-laget har jag spelat mot gamla stjärnor som ”Bempa” (Bernt Ericsson) och ”Dallas” (Göran Sedwall), berättar Hamrén.

Kan du sakna bandyn?

– Nej, för mig har fotbollen varit nummer ett i många år, men det är en speciell känsla att vara på bandy.

”Föredrar värmen”

Lockar inte ens de exotiska resmålen? Vad är en januariturné i Sydafrika mot ett VM i Kazan?

– Ha, ha, ha. Jag fick tillräckligt med kyla när jag växte upp i Ljusdal, så jag föredrar värmen, säger Hamrén.

ARTIKELN HANDLAR OM