"Det känns så jävla värdelöst"

Ryssarna blev för svåra

Foto: Scanpix
Daniel Berlin
SPORTBLADET

KAZAN. Sverige åkte till Kazan för att försvara VM-guldet i bandy.

Resan slutar med en bronsmatch, sannolikt mot Kazakstan.

– Det känns så jävla värdelöst, säger lagkaptenen Andreas Westh efter semifinalsmällen mot Ryssland.

Sverige blev världsmästare både 2009 och 2010, men guldsviten blir inte längre än så. Ryssland vann dagens semifinal med 3-2, vilket innebär att Sverige får avsluta turneringen med en bronsmatch. Sannolikt står Kazakstan, som möter Finland i den andra semifinalen, för motståndet.

Det är inte vad Andreas Westh, som gjorde VM-debut 2001, vill bli påmind om i omklädningsrummet på Trudovje Rezervy-stadion.

Med tom blick stirrar han ner i golvet.

– Man är här för att spela final. Jag har aldrig varit med om åka ut i en semi i ett VM. Det är så jävla tungt. Vi ska ju vara i final, säger han till Sportbladet.

Mossberg kvitterade

Ryssland öppnade matchen bäst och tog ledningen redan efter fyra minuters spel, då Sandviken-stjärnan Misja Svesjnikov inledde målskyttet på hörna.

Sverige kvitterade genom Daniel Mossberg, vilket fick Ryssland – som spelar under en enorm press på hemmaplan – att tappa organisationen i spelet.

– Ju mer vi har bollen och kan föra matchen, desto mer osäkra och stressade blir de. Då slår de bort bollar och missar på tennis, säger Andreas Westh.

Det hindrade dock inte ryssarna från att göra två snabba mål i slutet av första halvlek, vilket skulle visa sig vara matchavgörande.

– Det var jobbigt, för då var det vi som hade greppet om spelet. Det var vi som skulle ha tagit ledningen, suckar Franco Bergman, den svenske förbundskaptenen.

”Trodde på sudden”

Sverige jämnade ut spelet i andra halvlek men kom inte närmare än 3-2, trots en massiv press i slutminuterna. Bland annat hade Daniel Andersson ett gyllene läge att kvittera.

– På slutet räddade de tre bollar på mållinjen. Jag trodde att vi skulle få till 3-3 och ”sudden”, säger Andreas Westh.

Besvikelsen var, som sig bör, påtaglig efter misslyckandet. Nu talar allt för en final mellan Ryssland och Finland.

– Det känns oerhört tufft och tungt just nu. Någon bronsmatch har jag inte funderat på. Det lär ta några timmar att smälta det här. Det känns oerhört bittert, säger Franco Bergman.

ARTIKELN HANDLAR OM