Ryssland tillbaka på kungatronen

Foto: SCANPIX
SPORTBLADET

KAZAN. Ordningen är återställd.

Ryssland slog Finland med klara 6-1 i VM-finalen och är tillbaka på kungatronen.

– Nu har vi visat att vi är världens bästa bandylag, säger Sergej Lomanov till Sportbladet.

Fem minuter återstod av finalen när fyrverkeripjäserna lyste upp himlen över Kazan. Ryssarna ville inte vänta på att svenske huvuddomaren Peter Öhrlund skulle blåsa av matchen mot Finland. De hade längtat tillräckligt länge på VM-guldet – och nu är det tillbaka i Ryssland.

”Vi är jätteglada”

Sergej Lomanov – som blev utsedd till turneringens bäste anfallare – visste inte till sig av lycka när finalen var över och han fick dela glädjen med sina lagkamrater.

– Vi är jätteglada – och det här är rättvist, säger den 30-årige anfallsstjärnan.

I finalen handlade, som väntat, det mesta av det bästa om Ryssland. Finland satsade planenligt allt på defensiven, men efter 21 minuters spel hade Dmitrij Saveljev placerat den första bollen bakom finske målvakten Pertti Virtanen.

Det skulle komma fler. Pavel Rjazantsev dundrade in 2-0 från straffpunkten och Jurij Pogrebnoj fastställde halvtidsresultatet till 3-1.

Mikko Lukkarila, till vardags i Bollnäs, slog in det som skulle visa sig bli Finlands tröstmål.

Periodvis var det spel mot ett mål. Finland orkade inte försvara sig när de blivande världsmästarna stormade fram i anfallsvåg efter anfallsvåg.

Sverige har vunnit de två senaste VM-turneringarna, vilket har skapat en enorm press på hemmalaget.

– Det var extra viktigt att vinna på hemmaplan. Förra året, i Moskva, förlorade vi en spännande final mot Sverige. Nu fick vi revansch i semifinalen och vann finalen, säger Sergej Lomanov.

Svenskarna såg inledningen

Svenskarna följde matchinledningen framför tv-apparaterna på spelarhotellet, men tvingades sedan gå till Trudovje Rezervy-stadion för att ta emot bronsmedaljerna.

Det var med en bister min lagkapten Andreas Westh såg Misja Svesjnikov ta emot VM-pokalen och höja den mot skyn.

– Det är jobbigt och tråkigt att stå här som trea, men ryssarna har ett bra lag och har gjort sig förtjänta av det här, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM