Sandviken i final –  med låtsaspengar

Stefan Holm: ”Skratta eller gråta?”

Foto: Scanpix
SPORTBLADET

Sandviken är klart för SM-final.

Ska jag skratta eller gråta?

Klubben har byggt ett guldlag för pengar som inte finns.

Sandviken besegrade Hammarby med 7–3 och får avsluta säsongen på Studenternas IP. Det är ungefär lika förvånande som att isarna smälter på våren.

Med spelare som Misja Svesjnikov, Daniel Mossberg, Christoffer Edlund, Daniel Berlin, Mikko Aarni, Linus Pettersson, Daniel ”Zeke” Eriksson och Erik Säfström ska Sandviken inte bara ta sig till SM-final utan även vinna den.

Gårdagen bjöd ändå på en stor överraskning när jag surfade in på Arbetarbladets hemsida och såg rubriken ”Ta ett lån och skänk pengarna till Saik”.

Supportarna uppmanas teckna ”fördelaktiga” lån på 10 000–100 000 kronor och skänka beloppet till klubben, som har leverantörsskulder på två miljoner kronor.

Here we go again.

Edsbyn köpte till sig fem SM-guld

Edsbyn köpte fem SM-guld för Ulf Järvefelts oskattade miljoner, Hammarbys titeljakt höll på att sluta med konkurs och nu är det, precis som i fjol, kris i Sandviken.

Något är väldigt, väldigt fel när en klubb står med SM-pokalen i ena näven och tiggarbössan i den andra, men tyvärr är det så det fungerar i en sport där förbundsordföranden Håkan Ramsin råkar vara riskkapitalist.

– Litar människor på att vi klarar upp ekonomin en gång för alla? Har vi deras förtroende? Det måste vi visa att vi är värdiga att få, säger Lars-Olof Skoog, Sandvikens ordförande, till Arbetarbladet.

Eftersom han ler på bilden förutsätter jag att den är tagen vid ett annat tillfälle. Klubbledare måste visa ekonomiskt ansvar, och där har Sandviken brustit i år efter år. Förra säsongen slutade med ackordsuppgörelser och hjälpinsamlingar trots att Marco Engborg betalade lönerna för Daniel Mossberg, Christoffer Edlund och Magnus Muhrén, numera i Gais.

Uppgörelsen med den bandyälskande affärsmannen gäller inte längre, men det hindrade inte Sandviken från att satsa vidare och värva Misja Svesjnikov.

Tvingas att sänka löner

Det är, som ni förstår, dyrt att ha sex VM-spelare i truppen. Förbundets ekonominämnd insåg det och föreslog att klubben skulle släppa Mossberg till Kazan i höstas, men Sandviken valde att behålla sitt superlag.

Nu, när klubben blöder ekonomiskt och har tvingats sänka lönerna, förklaras läget med uteblivna publik- och sponsorintäkter. Ingen pratar om dem som upprättade glädjekalkylen, som har byggt ett guldlag för pengar som inte finns.

Sandviken är klart för final och jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.