Succé direkt för Fosshaug

Bakom fem mål i comebacken

Foto: Jonas Bilberg.
Per Fosshaug visade att takterna sitter i än.
SPORTBLADET

46 år gammal och första matchen på tio månader.

Då låg Per Fosshaug bakom fem mål och såg till att Tillbergas B-lag kunde slå Djurgården med 10–6.

– Det kändes bra och jag finns tillgänglig för spel mot Västerås på fredag, säger bandygalningen och spelgeniet efter comebacken.

Inför säsongen gav han beskedet – den sista matchen var spelad och nu skulle Pelle Fosshaug koncentrera sig på tränarjobbet i Tillberga.

En sliten kropp med skavanker på knä och fot satte stopp och legendarens tröja hissades upp i ABB arena i Västerås.

Nu är den dock nedplockad och i går gjorde Fosshaug comeback när Tillbergas B-lag mötte Djurgården i division 1.

– Det var skönt att få andas lite djup under 70-80 minuter och det var kul men jobbigt att spela. Senast jag spelade var i mars, men det gick hyggligt, säger 46-åringen.

Det där sista var ren ödmjukhet.

Den femfaldige världsmästaren gjorde ett mål och fyra assist och var en stor del bakom Tillbergas 10–6-seger. Men framförallt fick han trevliga besked: kroppen håller efter operationen i september.

– Fot och knäled känns bra. Eller, foten är som tidigare men det gör inte så mycket. Men knäet är betydligt bättre. Ja, bra mycket bättre än på länge, säger Fosshaug.

Tillgänglig i derbyt

Nu kommer han vara tillgänglig också för en comeback i elitserien när Tillberga möter Västerås i derbyt i morgon. Klubben harvar

i botten av tabellen och slåss för sin existens i elitserien och med flera spelare skadade samtidigt som Oskar Robertson lämnat för spel i Dynamo Kazan finns ett tomrum att fylla. Och Fosshaug, som gjorde elitseriedebut redan 1985, har en del att tillföra med sin rutin och sina kvaliteter.

– Jag kan inte jämföra min fysik med toppspelarnas, men som tur är finns det folk att byta med. Och även om man inte kan åka hur mycket som helst själv kan man styra, ställa, skrika. Jag kan komma in och vara lite dynamo. Vi har saknat lite ledartyper och det är jag av naturen, säger Fosshaug.

FAKTA

BANDYSPELAREN FOSSHAUG

Utsågs till årets man i svensk bandy 1994 och är ”stor grabb” nummer 197. Har spelat för Borlänge, Falu BS, Vänersborg, Västerås, Sandviken och Tillberga och tagit sex SM-guld och fem VM-guld. Har gjort det snabbaste målet i svensk elitbandy när han gjorde mål för Tillberga mot Villa-Lidköping efter bara fem (!) sekunder i januari 2008. Blev i höstas den första bandyspelaren någonsin att få sin tröja upphissad. Blev nyligen därmed också den första bandyspelaren någonsin att få sin tröja nedplockad igen på grund av comeback.
SKANDALSPELAREN FOSSHAUG

Februari 2003: Slog ned Edsbyns Magnus ”Kuben” Olsson eftersom han inte fick ett frislag med sig.

Mars 2004: Klubbar ner två Edsbyn-spelare och konstaterar: ”Det är sånt som händer”.

November 2006: Polis prejar en berusad och cyklande Fosshaug – på väg till sin gravid fru på akuten – av vägen. Döms senare för hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Januari 2007: Fick matchstraff borta mot ÖSK och slog sönder inredningen på vinterstadion i Örebro. Stängdes sedan av.

Oktober 2007: Släpper boken ”Bandygalen” där läggmatcher och bandyspelares narkotikaköp avslöjas.

December 2007: Kallar domaren ”julgris” och stängs av tre matcher.

Februari 2008: I nytt bråk med Magnus ”Kuben” Olsson. ”Fosshaug skrek ”håll käften jävla kärring” till min sambo och ”ungjävel” till min son”, säger ”Kuben”.

September 2008: Konstaterar att han lider av, med hans egna ord, ”klockren ADHD”.