”Match om tredje pris inte världens roligaste”

...efter fiaskot i fjol

SPORTBLADET

För Sverige handlar bandy-VM om upprättelse.

I fjol åkte spelarna hem från Kazan med ett fiaskostämplat brons.

– Det är klart att vi är revanschsugna, säger landslagsstjärnan Johan Esplund.

Foto: Foto: SCANPIX
Prestigemöte I VM-premiären i fjol tappade Johan Esplund och Sverige en säker ledning till förlust efter straffar, och till sist fick Sverige nöja sig med ett brons. Nu väntar återigen Finland i VM-premiären.

Sverige inleder resan mot slutspelet i morgon, då Finland väntar på Medeo-stadion i Almaty.

Det är ett motstånd som väcker mörka minnen.

Lagen möttes i den första gruppspelsmatchen även i fjol, då Sverige slarvade bort en 3–0-ledning och föll efter straffläggning. Mardrömsstarten ledde till att de blågula regerande mästarna, som fick möta Ryssland redan i semifinalen, missade VM-finalen för första gången sedan 1999.

– En match om tredje pris är inte världens roligaste, försäkrar Rysslandsproffset Daniel Mossberg, som på tisdag åker till Kazakstan för att förstärka landslaget.

Sen ankomst i fjol

Förra året kom Sverige till värdstaden Kazan dagen före öppningsmatchen. VM-lägret förlades till inomhushallen i Edsbyn, där isen inte hade många likheter med den snötäckta banan på Trudovje Rezervy-stadion.

I år har truppen förberett sig på plats i Almaty, för att anpassa sig vid tids- och höjdskillnaden och bekanta sig med VM-arenan.

– Det känns bra att vara på plats i tid. Det kan vara en lärdom från i fjol, då vi inte riktigt var med från början. Vi fick inte ens spela final och vill ha revansch, säger Stefan Erixon.

– Ja, vi är väl förberedda och ska skaffa oss en bra position inför slutspelet. Det vore häftigt att få vinna, säger Johan Esplund.

”Älskar att möta oss”

Finland överraskade stort i fjol genom att besegra både Ryssland och Sverige i gruppspelet.

– De älskar att möta oss och vill visa att de kan klara sig utan (Sami) Laakkonen och (Petteri) Lampinen, som betyder mycket för laget. Det känns som att alla finska spelare höjer sig när det blir VM, säger Stefan Erixon.

Inte mindre än fem av medlemmarna i Finlands VM-trupp spelar till vardags i Bollnäs, som även är Per Hellmyrs klubbadress.

– Det blir jäkligt kul att möta så många lagkamrater, men samtidigt väldigt tufft. De har en otroligt bra attityd och ger sig aldrig.

Var det mycket tråkningar inför avresan?

– ”Skit på er och lycka till”, ungefär. Det har varit med glimten i ögat, säger Per Hellmyrs.

FAKTA

VM-GUIDE

Spelplats: Almaty, Kazakstan

Arena: Medeo-stadion

TV: TV10 direktsänder samtliga matcher. Finalen visas, om Sverige är ett av lagen, i TV3.

Sveriges matcher:

29 januari: Finland

30 januari: Norge

31 januari: Kazakstan

1 februari: USA

2 februari: Ryssland

4 februari: Semifinal

5 februari: Final

Övriga VM-grupper

B-gruppen: Holland, Kanada, Lettland, Mongoliet, Ungern, Vitryssland

C-gruppen: Estland, Japan, Kirgizistan.