Holm: Frågan är vem som ska göra målen?

SPORTBLADET

I morgon inleder Sverige

guldjakten i Kazakstan.

Men först en fråga:

Vem ska göra målen?

Framför tv-apparaten har den ratade skyttekungen

David Karlsson inte mycket att tillföra.

När Franco Bergman började skissa på VM-truppen inför säsongen behövde han knappt fundera på anfallet. Patrik Nilsson och Christoffer Edlund är självskrivna i landslaget, men det är inte alltid saker och ting går enligt planerna.

Sandvikens målmaskin bröt fotleden i början av november och Nilsson – som gjorde tre mål när Sverige slog Ryssland i VM-finalen 2010 – har inte full styrka i sitt sargade högerknä.

Där satt förbundskaptenen och räknade gråa hår när han i stället borde ha räknat målen i elitserien. Då hade han upptäckt att Sveriges hetaste anfallare heter David Karlsson. 30-åringen har gjort mål i årets samtliga 21 matcher. Hittills har det blivit 47, vilket ger ett snitt på 2,23, och det är bara början. Fortsätter han på den inslagna vägen kan han bli guld värd för Villa-Lidköping.

David är en bollmagnet, typen som befinner sig på rätt ställe vid rätt tillfälle. Han har ett bra skott och har utvecklat spelet utanför straffområdet.

Att han kan göra mål i landslaget också har han redan bevisad. David, världsmästare 2005, har gjort 52 mål på 35 VM-matcher.

Sveriges hetaste bössa

Det spelade ingen roll.

Franco Bergman var inte intresserad av bandy-Sveriges hetaste bössa. När VM inleds i morgon sitter David Karlsson framför en tv-apparat i Lidköping.

Han är ”reserv på hemmaplan”, vilket är en vacker omskrivning av en brutal petning.

Franco anser att David är för långsam, att han inte håller på internationell nivå. I stället satsar han på två VM-debutanter, Ted Bergström och Christian Mickelsson. De har, om någon undrar, gjort 20 mål var under säsongen.

Fortsätter Bergman att resonera så, att fart är viktigare än målkänsla, kanske vi snart får se Jonny Nilsson, Tomas Gustafson och Johan Röjler i bandylandslaget.

Det är, har jag förstått, inte bara jag som är förvånad över att ”Davva” inte fick någon plats i VM-truppen.

Jesper Eriksson, hans förre lagkamrat i Hammarby, är i Kazakstan i rollen som expertkommentator på TV10.

Om han har synpunkter på saken?

– Det är ett hån. Det är en fullständig katastrof att han inte är med, den konstigaste uttagning jag sett. David Karlsson har spelat fem VM och avgjort förut. Han har en otrolig vinnarskalle. Det måste vara något personligt. Jag köper inte att David Karlsson inte skulle vara tillräckligt snabb. Han har gjort lika många mål som de andra anfallarna tillsammans. Jag hoppas att det här inte kostar oss guldet, säger Jesper Eriksson i en intervju på kanalens hemsida.

Finns inte med i truppen

Riktigt så långt är jag inte beredd att gå. Det finns ingen anledning att ifrågasätta Franco Bergmans kunnande. Han förde Sverige till VM-guld 2010 och 2009, då han var assistent till Anders Jakobsson. Båda gångerna fanns Patrik Nilsson och Christoffer Edlund med i guldlagen, men inte David Karlsson.

Det som oroar mig är att ingen av de tre finns med i truppen till VM i Kazakstan. Sverige har två av världens bästa målvakter i Andreas Bergwall och Anders Svensson, ett försvar som är Westh i test och ett mittfält som får mig att längta efter titelmatchen.

Jo, jag tror att det blir en ny final mellan Sverige och Ryssland, men då som nu kommer jag att ställa mig en fråga:

Vem ska göra målen?