Svensk pangstart i bandy-VM

Foto: TV10
Målfest Slog finnarna med 12-0 i premiären i Kazakstan.
SPORTBLADET

Hur bra är egentligen det svenska bandylandslaget?

Av 12–0-segern i VM-premiären mot Finland att döma: Riktigt, riktigt bra.

Nu gjorde inte Finland någon av sina större matcher, för att uttrycka det milt.

Benen verkade trötta, kort tid på den höga höjden (1 700 m) tog ut sin rätt, och inte ens målvakten Timo Oksanens karaktäristiska utkast blev något hot.

Men oavsett: Svenskarna imponerade stort.

– Vi var faktiskt jäkligt bra, säger förbundskaptenen Franco Bergman till TT.

– Jag tyckte finländarna var bra under den första kvarten, störde oss en del, men vi hade en bra fart i spelet och en stor delaktighet och gjorde det riktigt bra.

Bra start

Redan efter en kvart stod det 3–0 och eftersom svenskarna fortsatte åka skridsko, anföll med många spelare och visade upp ett kreativt anfallsspel samtidigt som defensiven var kompakt var Finland helt chanslöst.

Målvakten Andreas Bergwall fick dessutom hålla nollan, det hör inte till vanligheterna i ett VM.

– Jag fick något skott och räddade sedan ett friläge, men annars var det lugnt. Jag sa under halvtidsvilan att vi aldrig har spelat runt bollen så här mycket förr. Vi släppte mycket boll, åkte mycket skridskor och spelade en riktigt bra bandy, säger Bergwall till TV10.

Tre av fyra VM-debutanter fick göra sina första VM-mål, just Bergström petade in det första, Christian Mickelson ökade på till 3–0 och Johan Löfstedt gjorde sedan 10–0 när matchen sedan länge var avgjord.

Slog inte av takten

Landslaget verkade dock inte slå av särskilt på takten, utan körde på för att få känna på hur kroppen reagerar efter 90 minuters spel på den höga höjden.

– Vi rullade på, gjorde täta byten och en del av spelarna jämförde känslan med när man spelar när det är riktigt riktigt kallt, sade Franco Bergman.

Den enda dåliga nyheten var att Hans Andersson fortfarande har ont i halsen och går på antibiotika. Han är dock kvar i truppen och hoppas på spel senare i veckan.

Finland, som dock saknade storstjärnorna Sami Laakonen och Petteri Lampinen, måste höja sig många nivåer för att kunna upprepa fjolårets finalplats.

VM fortsätter för landslagets del med match mot Norge på måndagsmorgonen, svensk tid.

Niclas Green/TT