Holm: Närmast omöjligt för Hammarby att vända

SPORTBLADET

Hammarby punktmarkerade Daniel Berlin.

Problemet?

I Sandviken finns ytterligare tio högklassiga bandyspelare att hålla koll på.

Den svarta lagmaskinen är på väg mot ytterligare ett SM-guld.

Foto: 15219 WWW.PIC-AGENCY.COM
Bajen-spelare deppar efter gårdagens förlust mot Sand­viken. Laget ligger nu under med 2–0 i matcher.

Sandviken vann den ­andra semifinalen, eller om det nu var rond nummer två i den moraliska ­finalen, med 5–2 (2–2). Jag skulle ljuga om jag påstod att jag är förvånad.

Att besegra regerande mästarna i deras borg är en av bandyns absolut svåraste uppgifter.

Sandviken har inte förlorat en enda serie- eller slutspelsmatch i Göransson arena i vinter. Den ­senaste förlusten kom den 12 februari förra året, då just Hammarby vann med 6–2.

I den matchen gav David Pizzoni Elfving, som har ett förflutet i Sandviken, Bajen ledningen inför 2 325 förvånade åskådare.

Det, att få en bra start, är en förutsättning för att lyckas skaka Sandviken på hemmaplan.

Såg ni vad som hände i går?

Var som en leverfläck

Semifinalen hade pågått i tre och en halv minut när speedkulan Linus Forslund åkte slalom mellan stillastående mittfältare och försvarare och tryckte in bollen bakom Patrik Hedberg. När Anja Pärson summerar karriären kan hon förmodligen berätta om portar som har uppträtt aggressivare.

Matchen började 19.15, ­inte 19.20. När spelarna i Hammarby insåg det tog de tag i bollen, gjorde allt för att behålla den inom laget och gav Sandviken motorproblem. Ulf Einarsson var som en leverfläck på Daniel Berlin och även vänsterhalven Erik Säfström fick specialbevakning.

Mot Sandviken är det konstruktivt att vara ­ destruktiv och viktigt att dominera bollinnehavet, om så med bakåtpassningar.

Prao-eleven målade

Hammarbys taktik gav resultat, men bara i en halvlek.

Jag vet inte vad Sandvikens tränare Peter Isaksson sa i omklädningsrummet under halvtidsvilan men förmodligen poängterade han för spelarna att de utgör ett lag.

Det var det vi fick se i andra halvlek.

När samtliga spelare i Sandviken åker skridskor och tar ansvar är det Sveriges överlägset bästa bandylag.

Johan Löfstedt, osynlig i första halvlek, for runt som ett yrväder och placerade två bollar i stolpen. 16-årige Erik Pettersson, prao-eleven som fick fast tjänst, dundrade in en hörna. Linus Pettersson och Jesper Hvornum fick anfallsjätten Patrik Nilsson ur balans (20 utvisningsminuter) och Christoffer Edlund sköt skarpt från både höger och vänster.

Slutsignalen lät som en gammal konduktörsvissla. Tåget mot Uppsala började rulla i går. Mycket ­ talar för att Hammarbys säsong är över på ­ fredag, då lagen möts på nytt i Göransson arena.

Att vinna en match mot Sandviken är svårt, att vinna tre i följd är i det närmaste omöjligt.

Om Bollnäs eller Villa-Lidköping, som vann med 6–5 och kvitterade till 1–1 i går, står för motståndet på Studenternas IP spelar ingen större roll.

Sandviken, den svarta lagmaskinen, är på väg mot ytterligare ett SM-guld.