IOGT-NTO riktar kritik mot svenska VM-vinet

”Det är jättetrist att bandyn inte tar ställning mot alkoholen”

Foto: BILDBYRÅN
Sverige körde över Kazakstan i bandy-VM.
SPORTBLADET

Sverige utklassade Kazakstan med 9-2 i går kväll.

En seger som gick att fira med ett par glas av det officiella bandy-VM-vinet.

– Det är jättetrist att bandyn inte tar ställning mot alkoholen, säger IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt.

VM-vinet.

Det är inte bara matcherna och målkalasen i bandy-VM som blivit en snackis.

VM-arrangören IFK Vänersborg och Internationella bandyförbundets godkännande att låta en vinagentur sälja ett officiellt rött respektive vitt VM-vin upprör Sveriges största nykterhetsorganisation, IOGT-NTO.

– I många fall hänger idrotten nära ihop med alkoholindustrin, där är inte bandyn så mycket värre än många andra idrotter, säger Anna Carlstedt.

– Jag tycker det hade varit sexigare om bandyn vågat ta ställning mot alkoholen. Liverpool skippade Carlsberg, i Frankrike finns det en lagstiftning som förbjuder reklam för alkohol vid idrottsevenemang.

Förbundet svär sig fria

Klarar inte väldigt många av att hantera att det finns ett "VM-vin"?

– Det är klart att det är upp till var och en, men samtidigt är det vettigt om vi kan ha zoner i samhället där alkohol inte hör hemma, som i samband med graviditet eller bilkörning – och inom idrotten.

Svenska bandyförbundet svär sig fria från beslutet att godkänna VM-vinet.

– Det är VM-arrangörerna som står bakom. Men jag har inga synpunkter på att man i en restaurang som har fullständiga rättigheter serverar ett vin som man kallar bandyvin, säger ordföranden Håkan Ramsin.

Stig Bertilsson, ordförande i IFK Vänersborg:

– Vinet har ett namn efter ett arrangemang, men det är inget bandyvin. Alkohol och idrott hör inte ihop, däremot kan man dricka vin på restauranger, antingen det här vinet eller andra. Det här är inget som ökar vinkonsumtionen i samhället.

– Enda reaktionen vi stött på är att det är en kul grej. Det här är inget som har någon som helst betydelse för ekonomin i VM-arrangemanget, säger Bertilsson.

RF: Inte mitt i prick

Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber är kortfattad i sin kommentar:

– Beslutet är inte riktigt mitt i prick, men det är bandyförbundets arrangemang och de får uttala sig om hur de har resonerat. Vi har så många ungdomar och barn inom vår verksamhet och då tycker RF att det är viktigt att man inte framhåller alkohol, säger Mattsson.

IOGT-NTO köper inte RF:s svar.

– RF säger ju alltid att de inte kan påverka specialförbunden, men det är ju en väldigt märklig förklaring. Varför ska vi då ha en idrottsfederation överhuvudtaget om de inte har någon möjlighet att påverka sådana här saker? undrar Anna Carlstedt.