Utjämnat i semifinalerna

SPORTBLADET

Han är lagkamrat med sin lärare på bandygymnasiet i Edsbyn.

Betyget efter straffsegern mot Hammarby?

– MVG+, säger Magnus ”Kuben” Olsson, 41, och klappar om succémålvakten Erik Persson, 18.

Hammarby hade bara förlorat en enda hemmamatch i vinter, och det var när Villa-Lidköping gästade Zinkensdamm i grundserien.

Mot Edsbyn kom förlust nummer två – och den sved.

Bajen ledde nämligen med 4-3 och var bara sekunder från att ta en 2-0-ledning i semifinalserien, men på stopptid lyckades Daniel Liw kvittera.

Efter en mållös förlängning avgjordes matchen på straffar.

Underbarnet klev fram

Det var då han visade sin klass, underbarnet Erik Persson. Den nyblivne 18-åringen räddade Misja Pasjkins straff med ena skridskon, vilket ledde till att Hans Andersson kunde avgöra matchen i fjärde straffrundan.

– Erik klev fram, tog en straff och skrämde dem. Han är en jätte där bak och har räddat oss i flera matcher. Det är helt sjukt, hur stort som helst, säger Hans Andersson till Sportbladet.

I omklädningsrummet intill sitter den osannolike matchhjälten. Erik Persson var inställd på att spela juniorbandy i vinter, men när Edsbyn sålde landslagsmålvakten Anders Svensson till Dynamo Kazan flyttades han upp till A-truppen.

I januari, då den nye förstemålvakten Henrik Karlström fick låret uppskuret av en skridskoskena, blev han plötsligt nummer ett.

– Det här hade jag inte en tanke på före säsongen. Ja, jag hade inte en tanke på att vara i ett A-lag på tre-fyra år. Det har varit en otrolig resa, säger Erik Persson.

– Med en sådan lärare på bandygymnasiet går det fort, skämtar bänkgrannen ”Kuben” Olsson.

Överglänste världsmålvakten

Mittfältsveteranen njöt när han fick se sin elev överglänsa Hammarbys världsmålvakt Andreas Bergwall i straffläggningen – inför 4 355 åskådare.

– Jag visste att han var cool, men så cool? Att agera så lugnt i den åldern och på den utsatta positionen... Det är så läckert att han gör det han gör. Många funderade på hur det skulle bli efter allt som hände på målvaktssidan. Nu vet vi. Erik har många fina år framför sig, säger ”Kuben”.

Den ende som verkar ta framgången med ro är huvudpersonen själv.

Var du inte nervös inför straffläggningen? Det såg inte så ut.

– Det känns inte så lugnt när jag står där ute, men jag hann gå och pinka och efter det kändes det bättre, säger Erik.

FAKTA

Hammarby–Edsbyn 6–8 e str, 4–4 (1–3) e full tid och förl

Hammarby: Ulf Einarsson 2, Per Einarsson, Misja Pasjkin. Edsbyn: Mattias Hammarström 2, Daniel Liw 2.

Publik: 4 355.

1–1 i matcher.

Villa-Lidköping–Sandviken 10–2 (4–2)

Villa–Lidköping: Jesper Bryngelsson 4, David Karlsson 3, Daniel Andersson, Jesper Eriksson, Martin Johansson. Sandviken: Christoffer Edlund, Jesper Hvornum.

Publik: 4 496.

1–1 i matcher.